16 agosto 1951

Verslag

Ciancone wint na juli ook de Palio van augustus, nu voor Tartuca op debutant Bagnorea

Geen problemen op de tratta, met heeft de keuze uit 22 paarden, een record. Salomè, die zijn 15e palio rijdt gaat naar Selva, voor de vierde keer. Ze kiezen om er Mezz’Etto op te zetten. Niduzza doet Pantera dan weer dromen van een overwinning.

Ook Istrice heeft honger, en die wordt misschien wel gestild met de komst van Archetta, winnaar in juli. Ciancone kiest snel voor Tartuca om volbloed Bagnorea te berijden. Civetta en Istrice wisselen van fantino, Amaranto gaat naar Castellare, Il Biondo naar Camollia.

Bij de eerste prova wordt Gina, het paard van Bruco, gebeten. Rompighiaccio verdwijnt want Bruco rijdt de Palio mee zonder enige andere prova. Granatino vervangt hem en is zo met veel waarschijnlijkheid de eerste Sardijnse fantino in de Palio.

De mossa is zeer onrustig gezien Chiocciola en Tartuca bij elkaar in de buurt staan. Lupa doet regelmatig de deur dicht voor Istrice die de start moeten geven. Het manoeuvre van Ranco werkt want van zodra Istrice binnenkomt worden alle kansen op succes onmiddellijk afgepakt. Selva, Torre en Chiocciola vertrekken het best. De Palio van Bruco is al ten einde want Gina beweegt niet en blijft aan de start staan.

In de eerste ronde neemt Selva een goede voorsprong, in tweede positie volgt Tartuca met de verrassend sterke Bagnorea. Ook Pantera komt goed opzetten na een mindere start.

In de tweede San Martino blijven de eerste twee posities ongewijzigd, maar de oude Salomè kan het ritme niet meer aan. Tartuca neemt de kop over.

Voor Ciancone is het de persoonlijke cappotto na zijn overwinning in juli. Daarenboven wint hij voor twee wijken die reeds lang wachten op een nieuwe overwinning op twee debuterende paarden!

istrice pantera tartuca chiocciola torre selva civetta leocorno lupa bruco

Aangeboden paarden

1 Lella 2 Niduzza
3 Titina 4 Volpe
5 Archetta 6 Briscola
7 Grillo 8 Stella del Rio
9 Tara 10 Salomè
11 Biondo 12 Gino
13 Bagnorea 14 Asso di Picche
15 Tengro 16 Nella
17 Fato 18 Gina
19 Popa 20 Dorina
21 Nick 22 Stellina

Assegnazione

1 1 Lella Lupa
2 2 Niduzza Pantera
3 3 Titina Chiocciola
4 4 Volpe Leocorno
5 5 Archetta Istrice
6 10 Salomè Selva
7 13 Bagnorea Tartuca
8 18 Gina Bruco
9 20 Dorina Torre
10 21 Nick Civetta

Prove

Il Palio

2 luglio 1952 2 luglio 1951