16 agosto 1952

Verslag

Oca wint een turbulente Palio op de oude Niduzza

Deze Palio gaat de geschiedenis in omwille van een ongeziene onregelmatigheid gedurende de startprocedure.

De tratta is rivalen Nicchio en Oca gunstig gezind. Bruco en Onda worden aanzien als mogelijke verrassingen. Zelfs Montone geloofd in de oude Lirio om succes te boeken. Chiocciola is aanwezig op de Palio zelf, maar zonder enige verwachting gezien de blessure tijdens de seconda prova.

De volgorde tussen de touwen is de volgende : Bruco, Chiocciola, Drago, Aquila, Oca, Nicchio, Montone, Onda, Giraffa en Leocorno die de start geeft.

Plotseling vallen Bruco, Chiocciola en Aquila terwijl Leocorno nog buiten staat. Amaranto, bij Bruco is er slecht aan toe en het is meteen duidelijk dat hij niet meer te paard kan gaan.

De paarden gaan terug het stadhuis in. De spanning is groot gezien de brucaioli klaarstaan om de piste te bezetten. Om de openbare orde te herstellen wordt er een beslissing genomen die indruist tegen het reglement van de Palio.

Ganascia, die als toeschouwer de Palio volgt omdat hij geen contrada gevonden had, wordt bij Chiocciola geplaatst, wiens fantino Falchetto gedwongen wordt om bij Bruco te rijden.

Wanneer de contrade opnieuw binnengeroepen worden zien we Ganascia in een gewone broek te paard zitten met het truitje van Chiocciola terwijl Falchetto bij Bruco zit met een broek van Chiocciola. Het wordt bijna donker, uitstel dreigt wanneer er plots toch gestart wordt.

De Palio wordt vanaf de start fel bevochten : Nicchio en Aquila starten het best, ook Montone is uitstekend vertrokken, gevolgd door Onda en Oca. Er volgt een duel tussen Nicchio en Montone, Ranco en Il Terribile delen zweepslagen uit, vooral omwille van problemen tussen de twee fantini. Het zal wel zijn invloed hebben op de relatie tussen de twee contrade.

Ranco houdt het uitdelen van zweepslagen niet vol en valt in de tweede Casato. Montone neemt de leiding over, gevolgd door Oca en Onda. In de derde rond volgt de verrassing. In de laatste Casato gaat Oca iedereen voorbij. Il Terribile en Ciancone kunnen zich verwachten aan een warme dopo-palio.

Oca wint de Palio in de laatste meters, dankzij de rijvaardigheid van Rompighiaccio en Niduzza, een paard dat pas op zijn 15e zijn eerste koers reed en op zijn 17e een persoonlijke cappotto won.

oca giraffa drago onda valdimontone nicchio aquila leocorno bruco chiocciola

Aangeboden paarden

1 Nella 2 Archetta
3 Lirio 4 Gaudenzia
5 Pasquina 6 Sanzio
7 Nick 8 Sarò o non sarò
9 Bruna 10 Niduzza
11 Miramare 12 Imperiale
13 Dorina

Assegnazione

1 2 Archetta Nicchio
2 3 Lirio Valdimontone
3 4 Gaudenzia Onda
4 5 Pasquina Aquila
5 8 Sarò o non sarò Drago
6 9 Bruna Chiocciola
7 10 Niduzza Oca
8 11 Miramare Bruco
9 12 Imperiale Giraffa
10 13 Dorina Leocorno

Prove

Il Palio

2 luglio 1953 2 luglio 1952