16 agosto 1959

Verslag

Oca wint met veel geluk een turbulente Palio

De jaren vijftig eindigden met een zeer spectaculaire Palio die bol stond van de met plotwendingen. Op de tratta worden veel sterke paarden aangeboden. Bruco, Torre en Oca zijn favoriet met respectievelijk met Salomè, Uberta en Tanaquilla.

De drie favorieten kiezen onmiddellijk hun fantino : bij Bruco zien we Mezz’Etto die de eerste vier prove wint, bij Oca zoals gebruikelijk Ciancone en bij Torre Vittorino. Bij de derde prova gebeurt het ondenkbare : Vittorino rijdt zijn 3 ronden niet uit, springt van zijn paard en laat Uberta achter op de piste. Ciancone, die achter hem reed botst tegen het paard. Tussen Salicotto en Fontebranda start een “politieke” strijd.

Oca slaagt erin om de onmiddellijke diskwalificatie van Vittorino af te dwingen. Ondanks het protest van Torre blijft de beslissing staan. Torre wordt gedwongen een nieuwe fantino te zoeken en vindt deze pas bij de Provaccia wanneer Biba overkomt uit Istrice.

De mossa van de Palio is perfect, alleen Selva met de oude Gaudenzia blijft stilstaan. Oca heeft de start gegeven, maar Torre slaagt erin om goed te vertrekken, samen met Bruco, Giraffa en Leocorno.

De eerste ronde is zeer spectaculair, Oca en Torre wisselen zweepslagen uit. Hetzelfde gebeurt tussen Bruco en Giraffa. Bruco kan zich bevrijden van Giraffa en draait als eerste in de tweede San Martino. Zijn voorsprong is zo groot dat de Palio gereden lijkt.

Maar ter hoogte van de kapel loopt plots het paard van Istrice over de piste. Mezz’Etto botst op het paard én een politieagent die het paard probeerde van de piste te halen (een brucaiolo trouwens). Verrassend genoeg neemt Leocorno de kop over met debutanten Pennello-Sarna. Achter hem gaat Oca voorbij Torre na opnieuw enkele zweepslagen.

In de derde San Martino kwetst het paard van de Leocorno zich waardoor Oca de kop overpakt. Torre probeert een laatste aanval in te zetten in de laatste Casato maar Biba komt ten val. De scosso van Torre, Uberta kan niets meer doen tegen Oca, dat de Palio wint met “diplomatieke” sluwheid en veel geluk.

Dit is tevens de laatste Palio van Ivan Magnani detto “Il Terribile” die elke koers gereden heeft sinds juli 1949. Hij reed maar liefst 24 opeenvolgende koersen.

leocorno oca torre tartuca aquila civetta selva bruco giraffa istrice

Aangeboden paarden

1 Tanaquilla 2 Nagala
3 Tacomba 4 Gaudenzia
5 Failla 6 Lola IV
7 Renata 8 Baladera
9 Salomè de Mores 10 Sarna
11 Gavottina 12 Velka
13 Rosella 14 Uberta de Mores
15 Briosa 16 Giacra
17 La Gigolette

Batterie

1° Batteria 2° Batteria
1 14 Uberta de Mores 1 1 Tanaquilla
2 17 La Gigolette 2 4 Gaudenzia
3 3 Tacomba 3 15 Briosa
4 2 Nagala 4 12 Velka
5 5 Failla 5 16 Giacra
R 6 Lola IV R 7 Renata
3° Batteria
1 9 Salomè de Mores
2 11 Gavottina
3 13 Rosella
4 10 Sarna
R 8 Baladera

Assegnazione

1 1 Tanaquilla Oca
2 3 Tacomba Tartuca
3 4 Gaudenzia Selva
4 9 Salomè de Mores Bruco
5 10 Sarna Leocorno
6 11 Gavottina Giraffa
7 14 Uberta de Mores Torre
8 15 Briosa Istrice
9 16 Giacra Civetta
10 17 La Gigolette Aquila

Prove

Il Palio

2 luglio 1960 2 luglio 1959