Vittorino

Overzicht

Naam Terni Giorgio
Geboortedatum 04/09/1932
Geboorteplaats Monticello Amiata
Debuut 2 juli 1953
Laatste 16 augustus 1964
Totaal gereden 22
Totaal gewonnen 7
% overwinningen 32%

Info

Giorgio Terni leerde van kindsbeen af paard rijden. In 1953 ging hij zijn geluk beproeven in Siena waar zijn naam onlosmakelijk verbonden werd met die van de merrie Gaudenzia, wiens trainer hij was.

Debuteren doet hij bij Nicchio op 2 juli 1953. Hij zou maar liefst 11 van zijn 22 koersen voor Nicchio rijden. Drie maal zou hij voor hen winnen (uit een totaal van 7). Vittorino vindt er ook een huis waar hij tot het einde van zijn dagen zou wonen en leven.

Omdat Nicchio niet reed in augustus zocht hij zijn geluk bij Pantera. 1954 zou zijn jaar worden, op Gaudenzia. In juli wint hij bij Onda de eerste palio die ooit live op de televisie werd uitgezonden.  In augustus zou hij bij zijn Nicchio rijden. Gaudenzia rijdt voor Giraffa en wint. Tijdens de koers kreeg Vittorino echter de kans om Gaudenzia af te houden met zijn zweep, maar hij kon het, al trainer, niet over zijn hard krijgen.

Bij de Straordinario van september werd hij weer herenigd met zijn Gaudenzia. Zijn merrie won weer, voor de derde keer dat jaar. Deze keer voor Leocorno.

De volgende drie koersen rijdt hij voor Nicchio (2x) en Torre. Telkens zonder succes. Zijn Gaudenzia heeft meer geluk, want ze wint voor Istrice.

1957 is wel zijn jaar. Weer wint Vittorino 2x. De eerste keer voor Chiocciola op Tanaquilla, in augustus eindelijk voor zijn Nicchio, op Belfiore. Omwille van een turbulente startprocedure is hij geschorst voor de Palio van juli 1958.

In augustus wordt hij weer herenigd met Gaudenzia bij Drago, ditmaal zonder het verhoopte succes. Op een vijfde overwinning is het wachten tot augustus 1960, wanneer hij bij Nicchio wint op Uberta de Mores. Diezelfde Uberta zou ook de straordinario winnen dat jaar voor Civetta.

1961 wordt dan weer zijn jaar. In juni wint hij de straordinario voor Nicchio. In augustus doet hij hetzelfde voor Torre (de laatste overwinning tot 2005).

Zo goed 1961 was, zo slecht is 1962. Voor Bruco rijdt hij een kleurloze palio in juli, voor Nicchio valt hij in de eerste ronde in augustus. Na de palio van juli 1962 wordt hij zelfs 2 koersen geschorst wegens wangedrag. In augustus 1964 rijdt hij zijn laatste koers voor Leocorno.

In 1965 zou hij nog wel een kans krijgen bij Leocorno tot het noodlot toeslaat bij de Terza prova. Bij de start komt hij ten val en blesseert zich zwaar aan de onderarm. Hij zou nooit meer kunnen rijden. Nicchio komt zelfs tussenbeide voor de operatie.

Vittorino zou overlijden op 68-jarige leeftijd. Tijdens de eerste prova van dat jaar werd een eerbetoon gehouden voor hem. Vittorino was met zijn zeven overwinningen één van de beste ruiters uit de 20ste eeuw.

Beelden

Documentaire

Gereden Palio's

Aantal palio's gereden per wijk

aquila 0 bruco 1 chiocciola 1/1 civetta 0 drago 1
giraffa 0 istrice 0 leocorno 2/1 lupa 0 nicchio 11/3
oca 0 onda 1/1 pantera 1 selva 0 tartuca 0
torre 4/1 valdimontone 0
Laatste aanpassing : 2 april 2019