16 agosto 1961

Verslag

Torre wint de derde Palio van 1961, één van de felst besproken uit de geschiedenis

De derde Palio van 1961 staat tussen de meest besproken koersen uit de geschiedenis van de Palio, zowel wat betreft de uitslag van de koers, als de nasleep ervan.

Het is de laatste Palio gewonnen door Torre in de vorige eeuw, bekend omwille van de “rigirata” van Ciancone, en de revanche van Salomè op zijn zuster Uberta.

Bij de eerste prova valt Vittorino van Salomè, gelukkig niet zwaar want hij blijft zitten. Enkel bij de Provaccia wordt hij vervangen door Ganascia, de held die in 1947 de laatste keer voor Torre won.

De start is er één om kippenvel van te krijgen. Torre geeft de start, rivaal Oca staat op de negende plaats en topfavoriet Tartuca staat rustig op de zesde plaats.

Vittorino beslist onmiddellijk om binnen te komen wanneer rivaal Oca omgedraaid staat. Hij heeft geen mogelijkheid om rivaal Torre te stoppen. Tartuca start het beste, Torre zet buitenom de achtervolging in. Montone volgt al op afstand. De twee protagonisten lijken het duel onderling te beslechten.

Tristezza op Uberta lijkt Vittorino gemakkelijk te controleren, maar in de derde San Martino draait de fantino van Tartuca slecht en komt hij ten val. Torre pakt de kop. De koers is beslist. Salicotto is weer aan het feest!

Onmiddellijk na de koers deed het gerucht de ronde dat Ciancone was omgekocht door Torre. Hij werd bedreigd en het bestuur moest hem verbergen, dwz opsluiten in een kelder van het Ocahoofdkwartier. Drie mannen geraakten toch binnen langs een achterdeur en Ciancone werd minutenlang op de meest gruwelijke wijze in mekaar geslagen. Verraad!! Aan de grens van de Ocawijk probeerde een woedende menigte de ziekenhuiswagen om te keren die Ciancone vervoerde. Hij moest, een afgetrainde athleet, meer als een maand recupereren in een hospitaal. De legendarische en fanatieke pastoor Bani van de wijk, die onder zijn toog steeds een Oca-hemd droeg, liet alle foto’s van Ciancone verwijderen hoewel hij de architect was geweest van de laatste Ocazege in 1959. Ondertussen amuseerde Torre zich door dagelijks het bedrag te verhogen waarmee Ciancone zogezegd zou omgekocht zijn : van 1.000.000 tot 6.000.000 lire.

Ciancone werd uit de Palio verbannen door Oca. Het bestuur maakte de 16 andere contrade duidelijk dat wie Ciancone zou engageren, meer zou doen als met vuur spelen. Zelfs de grote rivaal Torre durfde Ciancone niet engageren om Oca te jennen hoewel de verleiding groot was.

Ciancone van zijn kant respecteerde een belangrijke en voor buitenstaanders onbegrijpelijk “ongeschreven regel van de Palio” : hij deed geen aanklacht, zelfs niet tegen onbekenden, hoewel hij perfect wist wie hem had in mekaar geramd.

tartuca oca bruco aquila torre giraffa istrice lupa valdimontone onda

Aangeboden paarden

1 Serenella 2 Salomè de Mores
3 Belinda 4 Beatrice
5 Briosa 6 Tempesta
7 Marisa 8 Balsanina
9 Capriola 10 Uberta de Mores
11 Elena de Mores 12 Mistretta
13 Gasperone 14 Jubalta
15 Rosella 16 Isabella

Batterie

1° Batteria 2° Batteria
1 11 Elena de Mores 1 3 Belinda
2 2 Salomè de Mores 2 15 Rosella
3 9 Capriola 3 5 Briosa
R 10 Uberta de Mores R 13 Gasperone
3° Batteria 4° Batteria
1 4 Beatrice 1 1 Serenella
2 12 Mistretta 2 7 Marisa
3 16 Isabella 3 8 Balsanina
R 8 Balsanina 4 6 Tempesta
R 14 Jubalta

Assegnazione

1 2 Salomè de Mores Torre
2 3 Belinda Istrice
3 4 Beatrice Aquila
4 5 Briosa Lupa
5 7 Marisa Onda
6 8 Balsanina Bruco
7 9 Capriola Oca
8 10 Uberta de Mores Tartuca
9 11  Elena de Mores Valdimontone
10 15 Rosella Giraffa

Prove

Il Palio

Beelden2 luglio 1962 2 luglio 1961