17 agosto 1909

Verslag

Oca wint tegen alle verwachtingen in de Palio a sorpresa

Op voorstel van de Società dei Commercianti, die voorheen de organisatie van Palio alla Romana of met cavalli scossi op zich namen, werd een nieuwe formule geïntroduceerd.

De dag na de Palio dell’Assunta worden 10 contrade geloot. Vervolgens worden de paarden én fantini die de dag ervoor gelopen hebben opnieuw verloot in twee afzonderlijke trekkingen.

De fantini, opgesloten in een kamer, leren slechts een paar minuten voor de start van de koers hun contrada waarvoor ze moeten rijden kennen. De contradaioli komen de koppeling tussen paard en fantini pas te weten als ze de Entrone verlaten net voor de koers.

Het lot zorgt voor enkele favorieten : Aquila met een baio eigendom van Moro, Lupa met Stella, Pantera met Calabresella, Torre met Gobba en Chiocciola met Stornino. De loting van de fantini doet Onda dan weer dromen met de grote Picino.

Pantera vertrekt het best, gevolgd door Lupa, Istrice en Drago. Oca is rincorsa met Zaraballe op de bescheiden Farfalla. Ze slagen er echter wel in om bij de eersten te vertrekken ondanks de aanwezigheid van Torre op plaats 9.

Istrice draait als eerste in San Martino, maar al snel hebben Oca en Pantera de overhand en beginnen aan een onderling én beslissend duel. Sciò heeft een grote kans om voor het eerst te winnen na zeventien deelnames aan de Palio. Calabresella, die de dag ervoor de Palio won, is duidelijk superieur aan Farfalla, maar Sciò’s pogingen worden afgehouden door de zweepslagen van Zaraballe.

Oca weert de aanvallen van Pantera gedurende de hele koers en wint zo verrassende de Palio a sorpresa. Na de koers gebeuren er enkele ongelukken. Zaraballe krijgt een slag van een nicchiaiolo omwille van de gebeurtenissen van de dag ervoor.

De winnende fantino wordt opgesloten in een kamer in het gemeentehuis om andere ongelukken te voorkomen. Het ‘fake’ nieuws rond de arrestatie van Zaraballe verspreidt zich onder de juichende ocaioli. Opnieuw breken er rellen uit die uitmonden in de arrestatie van de meest geagiteerden.

aquila torre drago oca onda lupa pantera istrice civetta chiocciola

Assegnazione

1 baio del Leoni Aquila
2 Stornino Chiocciola
3 morello del Tonini Civetta
4 baio del Forni Drago
5 baio del Pianigiani Istrice
6 Stella Lupa
7 Farfalla Oca
8 storno del Mattii Onda
9 Calabresella Pantera
10 Gobba Torre

Il Palio

16 agosto 1909 3 luglio 1910