17 agosto 1966

Verslag

Chiocciola wint de meest turbulente palio uit de geschiedenis

Deze Palio gaat de geschiedenis in als één van de meest turbulente in de geschiedenis. Het is trouwens de eerste Palio waarna er disciplinaire maatregelen getroffen werden tegen enkele contrade.

Alles loopt perfect tot de terza prova. De favorieten hadden hun fantino gekozen, enkel bij Onda lijkt men nog te twijfelen.

De nieuwe mossiere Cappelli lijkt wat onhandig en voldoet niet aan de verwachtingen voor een dergelijk delicate rol. In de terza prova valt de fantino van Montone over de koord.

De montonaioli reageren furieus. De mossiere wordt achtervolgt. Twee jonge contradaioli worden onder arrest geplaatst.

Ondertussen wordt Cappelli vervangen door Pesciatini. De spanning tijdens de Prova Generale is erg hoog. Op initiatief van Valdimontone wordt een betoging gehouden om de vrijlating te eisen van de twee contradaioli.

Andere wijken sluiten aan bij het protest. De eenheid van het Sienese volk is enorm groot. De prova wordt niet gereden en de rust keert terug wanneer de twee vrijgelaten worden.

Op de ochtend van de Palio volgt een nieuwe plotwending; vijf jaar na zijn ‘verbanning’ door Oca staat de grote Ciancone opnieuw op de Piazza. Hij zit op het paard van Onda. Op de binnenkoer van het stadhuis geeft de stalman van Oca twee klappen aan Ciancone. Hij denkt terug aan wat er in 1961 gebeurd is. (lees meer) Uiteraard bereikt deze gebeurtenis de contradaioli op het plein. Er volgt een vechtpartij tussen Oca en Onda. De twee contrade verbreken hun alleantie.

In een zeer gespannen sfeer komen we uiteindelijk aan bij de Palio. Na een eerste geannuleerde start, keren de paarden terug naar het stadhuis. Men verandert de enveloppe en er komt een nieuwe startvolgorde. Onda moet de start geven. De start wordt als geldig gegeven; Oca, Torre en Tartuca zijn het beste weg. In de Casato valt Torre. Topolona loopt door en pakt de kop. Oca draait niet, Onda wordt tweede.

Topolona en Ciancone zetten hun koers verder. Wanneer ze aan de start voorbijkomen en aan hun tweede ronde willen beginnen gaat het kanon. Men geeft om onverklaarbare reden, en met een grote vertraging een valse start.

De spanning op het plein stijgt. De fantino van Torre is verdwenen. Morino blijkt onderweg te zijn naar het ziekenhuis. De paarden worden opnieuw naar het stadhuis geleid. Torre kan de palio niet rijden. Wat volgt is een invasie van de piste van de torraioli. Ze verwijderen de koord én de matrassen. De Palio kan niet gereden worden en wordt uitgesteld tot de dag erna.

Plots komt ook Morino boven water. Hij kreeg een ‘rondleiding’ in de ambulance. Het ziekenhuis heeft hij in elk geval nooit gezien.

De volgende dag begint men opnieuw. Wat volgt is een nieuwe valse start. De verwarring is totaal, Bazza valt van Arianna en bezeert zich aan de schouder. Drago kan niet deelnemen en ziet de droom van een cappotto verdwijnen. Men zal dus met 9 lopen.

De derde enveloppe wordt geopend. Wanneer men eindelijk start zijn Onda, Oca en Chiocciola het beste weg.

De dromen van Torre verdwijnen onmiddellijk, Topolona van Torre steigert en Morino valt. Ook Aceto bij Istrice blijft staan. Eigenlijk wordt de Palio dus met 7 gereden.

De eerste ronde is een duel tussen Onda en Oca. In de Casato stopt Ercole. Voor Giove en Oca is de Palio voorbij.

Onda met Sambrina en Chiocciola met Beatrice zullen uitvechten wie deze Palio zal winnen. Ciancone en Canapetta raken verwikkeld in een spannend duel. Canapetta loopt aan de leiding maar Ciancone loopt een perfect traject. De meester lijkt terug. Hij komt steeds dichter en dichter.

In de laatste Casato komt Onda langszij, maar Canapetta slaagt erin om zijn positie te bewaren door zijn benen open te doen waardoor er geen plaats is voor de aandringende Ciancone. Zelfs na 5 jaar afwezigheid op de Piazza demonstreert hij zijn kunde.

Na de Palio wordt Montone gediskwalificeerd voor één Palio voor de gebeurtenissen tijdens de derde prova. Torre, verantwoordelijk geacht voor de invasie van de piste krijgt twee Palio’s.

Voor een nog uitgebreidere versie.

onda torre tartuca leocorno civetta istrice oca tartuca drago istrice

Aangeboden paarden

1 Bolero 2 Jolly
3 Archetta II 4 Falco
5 Selvaggia 6 Topolona
7 Zanetta 8 Fiocchina
9 Alì 10 Niccoletto del Montaccio
11 Fiamma 12 Gisella
13 Beatrice 14 Margotte
15 Sambrina 16 Unno
17 Gabria 18 Arianna
19 Ercole 20 Danubio della Crucca
21 Rita 22 Serenella
23 Zanzù 24 Durinda

Batterie

1° Batteria 2° Batteria
1 15 Sambrina 1 18 Arianna
2 13 Beatrice 2 19 Ercole
3 5 Selvaggia 3 1 Bolero
4 2 Jolly 4 24 Durinda
5 8 Fiocchina R 7 Zanetta
R 16 Unno
3° Batteria 4° Batteria
1 17 Gabria 1 22 Serenella
2 20 Danubio della Crucca 2 6 Topolona
3 4 Falco 3 12 Gisella
4 21 Rita 4 14 Margotte
R 9 Alì R 23 Zanzù
5° Batteria Batteria di Recupero
1 13 Beatrice 1 19 Ercole
2 3 Archetta II 2 7 Zanetta
3 11 Fiamma 3 4 Falco
R 10 Niccoletto del Montaccio 4 2 Jolly
R 16 Unno

Assegnazione

1 1 Bolero Civetta
2 3 Archetta II Tartuca
3 6 Topolona Torre
4 11 Fiamma Valdimontone
5 13 Beatrice Chiocciola
6 15 Sambrina Onda
7 17 Gabria Istrice
8 18 Arianna Drago
9 19 Ercole Oca
10 20 Danubio della Crucca Leocorno

Prove

Il Palio

Beelden

2 luglio 1967 2 luglio 1966