17 aprile 1904

Verslag

Picino brengt na eenentwintig jaar de Palio opnieuw naar Leocorno

De tweede Palio Straordinario van de eeuw wordt gehouden in aanwezigheid van de koninklijke familie van Italië. Het lot plaatst volgende contrade op de voorlinie : Lupa met Stornino, Oca met Ida, Onda met Lella en vooral Istrice met de zeer snelle baio van oud fantino Lorenzo Franci detto “Pirrino

Het onzekere weer in april zorgt ervoor dat drie prove worden overgeslagen. De drie gereden prove worden gedomineerd door Istrice. Weinig veranderingen bij de fantini. Montone probeert Picino en Massimino en kiest vervolgens Scansino die mocht vertrekken bij Onda. In leocorno komt Picino in de plaats van Nello Magnelli.

De superioriteit van het paard van Istrice botst met het verlangen van Oca om de Palio te winnen. Ze slaan erin om veel fantini om te kopen, waaronder ook Popo.

De overwinning van Oca lijkt zeker, maar aan de vooravond van de Palio gebeurt er iets wat nauw verband houdt met de aanwezigheid van de koning. Een mangino van Chiocciola verspreidt het gerucht dat de zegevierende fantino royaal beloond zal worden door de koning.

Het nieuws, verspreid in de Entrone, is vals, maar heeft als doel alle fantini te motiveren. Leocorno vertrekt als eerste, gevolgd door Oca en Onda. Istrice, die de start moesten geven bevindt zich in de daaropvolgende groep.

Picino, oorspronkelijk omgekocht door Oca, wordt verleid door de koninklijke prijs en stuwt Primetta tot het uiterste en creëert een comfortabele voorsprong.

In de tweede ronde valt Oca in een wanhopige poging om terug te komen. Popo heeft geen enkele reden meer om zijn paard in te tomen nu Oca weg is en lanceert zichzelf. Hij zet de achtervolging op Leocorno in. Picino is echter onbereikbaar en brengt na eenentwintig jaar de Palio terug naar Pantaneto.

Direct na de koers redt Popo zichzelf ternauwernood van de woede van de istriciaioli, terwijl Picino met grote teleurstelling ontdekt dat het geld van de koning niet bestaat. Tegelijk beseft hij dat hij minder zal verdienen met zijn overwinning voor Leocorno dan wat er hem door Oca beloofd was om te verliezen.

 

Wist je datjes :

Deze Palio Straordinario werd gehouden ter ere van het bezoek van koning Vittorio Emanuele III aan Siena en ter gelegenheid van de tentoonstelling over de antieke Sienese kunstgeschiedenis.

Ook de kostuums van de Corteo Storico werden vernieuwd. 4 Contrade soppresse werden permanent toegevoegd aan de Corteo nadat ze hun eerste verschijning maakten in de Palio van augustus 1901.

oca civetta pantera valdimontone istrice giraffa aquila lupa leocorno onda

Assegnazione

1 Ida Oca
2 morello del Beligni Civetta
3 baio del Sani Pantera 
4 baio del Franci Valdimontone
5 baio del Franci Istrice
6 morello del Neri Giraffa
7 baio del Naldini Aquila 
8 Stornino Lupa
9 Primetta Leocorno
10 Lella Onda

Prove

Il Palio

16 agosto 1903 3 luglio 1904