2 luglio 1901

Verslag

Voor een tweede opeenvolgende keer wint Nicchio de Palio

Tweede opeenvolgende overwinning voor Nicchio in een Palio vol controverse voor het gedrag van de fantini van Chiocciola, Emilio Lazzeri bekend als “Fiammifero“. De tratta zit vol fel begeerde paarden. Vanaf nu zal de eigenaar van het winnende paard een vlag krijgen.

Sultana, opnieuw het te verslaan paard, gaat naar Giraffa die vertrouwt aan de ervaren Ansanello. Ook Nicchio, Selva, Chiocciola en in het bijzonder Aquila kunnen rekenen op uitstekende paarden.

De keuze in fantini stabiliseert vrij vroeg, alleen Torre en Oca hebben het moeilijk. In Salicotto, na Truci en Gaggia geprobeerd te hebben, valt het vertrouwen op Tabarre. In Fontebranda wordt opnieuw voor de ervaren Beppino gekozen die de plaats van Bellino inneemt.

Al vanaf de mossa bouwt Chiocciola een aanzienlijke voorsprong uit en de Palio lijkt na één ronde beslist. Daarachter volgen Nicchio en Oca. Favoriet Giraffa is onzichtbaar. Aquila zet een remonte in maar valt in de eerste Casato.

Maar in de tweede Casato komt de plottwist: Fiammifero valt duidelijk vrijwillig, laat zijn paard scosso achter en vlucht tussen de carabinieri. Oca en Nicchio profiteren hiervan. Ze leken immers voorbestemd om te strijden voor de tweede plaats.

Een kort duel tussen Scansino en Beppino begint, Nocciola is duidelijk superieur aan de baio van Oca en Scansino wint zijn vierde Palio in slechts acht deelnames. In Nicchio een nieuwe ontploffing van vreugde slechts tien maanden na de vorige overwinning.

Direct na de race wordt Fiammifero in gemeentehuis opgesloten en om drie uur ’s nachts naar de gevangenis gebracht. Na een week wordt hij opnieuw vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Voor zijn “verraad” wordt hij echter gestraft : diskwalificatie voor het leven. Deze beslissing wordt vooral genomen om hem te redden van de woede van de ongelovige chiocciolini die hun fantino maar liefst 1000 lire hadden beloofd in geval van overwinning.

Nog een laatste curiositeit, na de koers koopt de Contrada della Chiocciola het paard waarmee ze deze Palio hebben gereden. Dit paard veranderd van naar : baio della Chiocciola!

valdimontone giraffa tartuca selva nicchio aquila lupa torre oca chiocciola

[

Assegnazione

1 sauro del Franci Valdimontone
2 Sultana Giraffa
3 sauro del Turillazzi Tartuca
4 baio del Tamberi Selva
5 Nocciola Nicchio
6 roano del Tanzini Aquila
7 baio del Cambrini Lupa
8 morello del Bichi Torre
9 baio dello Scalo Oca
10 baio del Fossi Chiocciola

Prove

Il Palio

9 settembre 1900 16 agosto 1901