2 luglio 1902

Verslag

Onda wint een geanimeerde en geweldadige Palio

Absolute favoriet van deze Palio is Lupa met Nocciola die vanaf de prima prova aan Popo is toevertrouwd. Ook goede kansen op succes voor Onda, Drago en Aquila.

Tijdens de prove veel beweging bij de fantini. Alleen Aquila, Lupa en Leocorno, waar Picino na vier jaar afwezigheid plots terugkomt, veranderen nooit van jockey. Tijdens de prima prova een zwaar ongeval voor de fantino van Drago. Ernesto Felli, detto “Chiccone“, botst met zijn hoofd tegen de paal van de Casato. Hij komt ten val en wordt overreden door andere paarden, maar stapt weer op zijn paard met een bloederige hoofd.

Na de Corteo Storico, die omwille van verwaarlozing en onrespectvol gedrag van enkele figuranten voor veel controverse zal zorgen, worden de paarden tussen de touwen geroepen. De mossa is vrij snel maar ook verwarrend, veel contrade zijn samengeperst in een kleine ruimte.

Onda start als eerste, gevolgd door Bruco en Leocorno. Chiccone en Picino delen gewelddadig zweepslagen uit aan Pallino ten gunste van Lupa die als vijfde gestart waren.

De fantino van Onda verzet zich heldhaftig tegen deze twee tegenstanders en slaagt erin als eerste te draaien in de San Martino, gevolgd door Aquila, Leocorno, Bruco en Lupa .

In de tweede ronde blijft Onda aan de leiding, Lupa blijft terrein en posities herstellen. In de groep zien we opnieuw dat er zweepslagen worden uitgedeeld, deze keer tussen Picino en Chiccone. Popo lijkt de beslissende aanval te kunnen lanceren, maar Ponona heeft een te grote voorsprong op Nocciola en brengt de drappellone naar Malborghetto.

De Palio kent een gewelddadig gevolg : voor de deuren van Provenzano staan brucaioli en ondaioli tegenover elkaar. Het is een gewelddadig gevecht dat veroorzaakt werd door het gooien van een stok door een ondaioli naar de fantino van Bruco, die in het gezicht werd geslagen ter hoogte van Fonte Gaia.

Tussen de twee contrade waren er al wat meningsverschillen geweest maar aan de vooravond van de Palio leken de plooien gladgestreken.

Veel spanning ook in de volgende dagen. Tijdens een overwinningsoptocht van Onda ontstaat ter hoogte van het plein nabij het oude station een hevig gevecht waarbij enkele mensen steekwonden oplopen. Uit voorzorg werden geplande vieringen van Onda op het territorium van Bruco afgelast.

 

Wist-je-datjes :

Vanaf dit jaar veranderde de Contrada dell’Unicorno definitief haar naam in “Leocorno“.

Voor de eerste keer krijgt de eigenaar van het winnende paard een vlag als aandenken.

istrice pantera drago leocorno civetta bruco onda aquila lupa tartuca

Assegnazione

1 baio del Memmi Istrice
2 baio del Gracci Pantera
3 baio del Gracci Drago
4 baio del Nardi Leocorno
5 baio del Gracci Civetta
6 baio del Cambrini Bruco
7 Ponona Onda
8 morello del Bichi Aquila
9 Nocciola Lupa
10 baio del Pasqui Tartuca

Prove

Il Palio

16 agosto 1901 16 agosto 1902