2 luglio 1919

Verslag

Leocorno wint verrassend de Palio, de favorieten schakelen elkaar uit

Na vijf jaar oorlog zien we opnieuw terra in piazza. Siena is vol verwachting. De tratta is in het voordeel van Torre met Stellina, Chiocciola met Scodata en Aquila met de snelle baio del cavallaio Cambi.

De drie favorieten fixen zich meteen met hun respectievelijke fantino. In de andere contrade zien we veel beweging in de vierde prova. Bubbolo voert twee prove uit voor Drago, één in Tartuca en de Palio zelf rijdt hij voor Selva. Rombois begint in Selva en gaat dan over Drago om de Palio te lopen in Tartuca. Fulmine rijdt twee prove in Tartuca, één in Selva en de Palio voor Lupa die Cispa naar Leocorno laten vertrekken. In Giraffa begint Zaraballe, daarna wint Pioviscola de strijd voor een plaats van Carlo Magnelli.

Aan het einde van de Corteo Storico wordt voor het eerst de “sbandierata della vittoria” uitgevoerd.

De Palio heeft zijn keerpunt aan de vooravond van de koers. Nappa benadert Randellone en vertelt hem dat hij van plan is Picino van zijn paard te gooien omwille van geschillen over vrouwen. De fantino van Aquila is er zeker van dat hij en Picino als eerste zullen starten en vertelt Randellone dat hij een veilige afstand moet bewaren om het meeste uit de situatie te halen die zal ontstaan.

De voorspellingen van Nappa blijken juist te zijn, Aquila en Chiocciola starten als eerste. Montone en Torre volgen, mede omdat Lupa gehinderd wordt.

In San Martino draait Picino langs de binnenkant en neemt hij de leiding, gevolgd door Nappa. Ondertussen is Torre opgeschoven naar de derde positie. Nappa is nog altijd van plan om Picino de Palio te laten verliezen en in de Casato voert hij zijn plan uit. De fantino van Aquila snijdt Chiocciola de pas af waardoor deze tegen de tribune botst. Picino is uit balans en belandt op de piste.

Randellone komt nu ook aan in de Casato; hij botst tegen het paard van Chiocciola. In één klap verlaten de drie favorieten het toneel en staart de Palio delle “brenne”. Na de val in de Casato neemt Selva de leiding, maar in de tweede San Martino neemt Lupa de leiding met Fulmine die Bubbolo zweepslagen geeft. Ondertussen herstellen Leocorno en Tartuca terrein.

Aan het begin van de derde ronde passeren Leocorno en Tartuca Lupa. Cispa berijdt Giacca met veel vertrouwen en verwerft een behoorlijk voordeel en pakt de overwinning voor Leocorno, ondanks de genereuze poging van Rombois om terug te komen voor Tartuca.

Sbandierata della Vittoria : geïntroduceerd op 2 juli 1919 om eer te betonen aan de helden van de Groote Oorlog.

selva chiocciola aquila valdimontone leocorno lupa giraffa torre drago tartuca

Aangeboden paarden

1 baio del Fiaschi 2 storno dei f.lli Pieri
3 baia zaino del Busisi 4 Stellina
5 grigia ferro del Parri 6 baia del Felici
7 Scodata 8 saura di Del Porro
9 sauro del Tozzi 10 baio del cavallaio Cambi
11 baio del Vannucci 12
baia del Bassi
13 Giacca 14 baio del Merlotti

Batterie

1° Batteria 2° Batteria
1 8 saura di Del Porro 1 13 Giacca
2 6 baia del Felici 2 4 Stellina
3 2 storno dei f.lli Pieri 3 1 baio del Fiaschi
4 3 baia zaino del Busisi 4 11 baio del Vannucci
R 14 baio del Merlotti R 12
baia del Bassi
3° Batteria Batteria di Recupero
1 7 Scodata 1 4 Stellina
2 10 baio del cavallaio Cambi 2 8 saura di Del Porro
3 5 grigia ferro del Parri 3 6 baia del Felici
R 9 sauro del Tozzi 4 11 baio del Vannucci
R 12
baia del Bassi

Assegnazione

1 1 baio del Fiaschi Drago
2 2 storno dei f.lli Pieri Tartuca
3 3 baia zaino del Busisi Valdimontone
4 4 Stellina Torre
5 5 grigia ferro del Parri Lupa
6 6 baia del Felici Selva
7 7 Scodata Chiocciola
8 8 saura di Del Porro Giraffa
9 10 baio del cavallaio Cambi Aquila
10 13 Giacca Leocorno

Prove

Il Palio

16 agosto 1914 16 agosto 1919