2 luglio 1937

Verslag

Lupa wint de Palio die eigenlijk weggelegd was voor Torre.

Deze Palio kent zijn strategische proloog al in de winter van 1936-1937. Torre wacht al 27 jaar op een nieuwe overwinning en richt zich op de hulp van de Piccola Quadruplice, een geconsolideerde en succesvolle alliantie gevormd door Lupa, Drago, Aquila en Montone als reactie op de T.O.N.O. (Tartuca, Oca, Nicchio en Onda).

Na fervente onderhandelingen slaagt Torre erin de hulp van de deze alliantie te verkrijgen, al zal de tratta de te volgen strategieën bepalen. Het lot is Torre slecht gezind. Ze krijgen de bescheiden Masina toegewezen, een ervaren paard maar met weinig hoop op een zege.

De beste paarden gaan naar Lupa, Tartuca en Onda, respectievelijk Folco, Aquilino en Ruello. Desondanks blijft het leiderschap van Salicotto in de overwinning geloven en kijken ze vooral naar Lupa die het beste paard hebben. Het verdelen van de fantini wordt beheerd door Torre. Tripolino gaat van Drago naar Lupa en in Aquila wordt Cittino vervangen door Sgonfio. De avond voor de Palio vindt een ontmoeting plaats tussen de kapiteins van Torre, Lupa, Drago en Aquila. Er wordt besloten om de Contrada di Salicotto te laten winnen.

Alles lijkt besloten, maar de vergadering en het besluit van de vergadering begint in de stad te circuleren. Enkele torraioli kunnen zich niet vinden in de voorwaarden van de overeenkomst. Tripolino wordt aangespoord om te winnen en dus niet ten gunste van Torre te rijden zoals aanvankelijk afgesproken.

Bij de start creëert Sgonfio, negende tussen de touwen, aanzienlijke ruimte voor de rincorsa, Torre. Bubbolino komt binnen en start als eerste, gevolgd door Istrice, Lupa en Onda.

De fantino van Torre zet zijn koers aan kop verder. De derde en laatste rond gaat in. Torre leidt nog steeds, gevolgd door Istrice, Lupa en Onda. Tripolino begint aan zijn genereuze en gedetermineerde comeback. Bubbolino kan de opkomende Tripolino op Folco niet stoppen. Ze rijden ter hoogte van de Palco delle Comparse.

De bescheiden Masina is uitgeput, Folco is te sterk, Torre crasht en laat ook ruimte aan Onda. Lupa gaat winnen en kan ook de comeback van Meloncino en Ruello afslaan in de kleuren van Onda.

Na de Palio explodeert de teleurstelling van de torraioli in al zijn gewelddadigheid. Er wordt hard gevochten met Lupa en met de politie. Tijdens de rellen wordt een contradaiolo van Torre, Libero Savelli die al ernstig ziek was, geslagen. Enige tijd later zou hij overlijden aan zijn verwondingen. De schermutselingen gaan ook de volgende dagen door. Ondanks alles verbreken Lupa en Torre hun relaties niet.

nicchio lupa aquila tartuca istrice civetta torre pantera drago onda

Aangeboden paarden

1 Aquilino 2 Folco
3 grigio del Franchi 4 Fanfulla
5 Masina 6 Ruello
7 Girardengo III 8 Valerio
9 baia scura del Tancredi 10 baio del Cortonesi
11 Elsa 12 Caterina
13 Otello 14 Stella
15 baio del Fontani 16 Giacchino

Batterie

1° Batteria 2° Batteria
1 5 Masina 1 12 Caterina
2 8 Valerio 2 6 Ruello
3 7 Girardengo III 3 11 Elsa
4 13 Otello 4 14 Stella
R 10 baio del Cortonesi R 4 Fanfulla
3° Batteria Batteria di recupero
1 16 Giacchino 1 2 Folco
2 13 Otello 2 1 Aquilino
3 3 grigio del Franchi 3 11 Elsa
4 9 baia scura del Tancredi R 9 baia scura del Tancredi
R 15 baio del Fontani

Assegnazione

1 1 Aquilino Tartuca
2 2 Folco Lupa
3 5 Masina Torre
4 6 Ruello Onda
5 7 Girardengo III Civetta
6 8 Valerio Pantera
7 11 Elsa Istrice
8 12 Caterina Drago
9 13 Otello Nicchio
10 14 Stella Aquila

Prove

Il Palio

Beelden

16 agosto 1937 16 agosto 1936