24 settembre 1967

Verslag

Giraffa wint de gestolen Palio

Het was de palio van de controverse. Istrice nam afstand van deelname aan de Straordinario en weigerde om gekleed mee te gaan in de Corteo Storico, verschillende prove gingen niet door omwille van het weer en de wetenschappers aan wie de Palio gewijd was hadden Siena al verlaten zonder de koers te zien.

De favorieten zijn Lupa, Giraffa en Oca. Zij vinden onmiddellijk een fantino. Enkel Chiocciola is onzeker nadat Canapetta niet veel vertrouwen heeft in Selvaggia. Bazza komt over van Torre in ruil voor deze van Chiocciola.

In de nacht van 23 september 1967 werd de Palio gestolen uit de kerk van San Vigilio. De drappellone, geschilderd door Bruno Marzi was ontworpen voor de Palio Straordinario van 24 september ter ere van het congres dat plaatsvond voor de bevordering van de Wetenschap. Omdat er geen palio meer was werd de stad gedwongen om de originele schets te monteren op een wit doek ter vervanging van de drappellone.

Op de koop toe werd de mossiere (starter) tijdens de Palio vervangen. Na 2 controversiële valse starten waarbij paarden en jockeys vallen werden alle wijken terug in het stadhuis ontvangen. Men besluit om de starter (Jago Fuligni) te vervangen door politieagent Fedro Valentini.

Na een val van Bazza over de koord komt eindelijk een geldige start. Giraffa is veruit het beste weg, gevolgd door Lupa en Leocorno. Chiocciola blijft staan. Het voordeel van Giraffa is onmiddellijk aanzienlijk, achter Lupa en Leocorno valt al een groot gat.

Tristezza berijdt Topolone met vertrouwen, de Palio lijkt gereden. In de achtergrond vallen Bruco en Torre.

Voor Topolone is overwinning binnen. Tristezza komt over de streep met beide handen in de lucht. Giraffa wint na 1913 opnieuw een straordinario gewijd aan wetenschappers.

De legende gaat dat ‘avonds, tijdens het feest in Giraffa, er een telefoontje gekomen is van de dieven. Deze bleken studenten te zijn van de universiteit van Bologna, die de Palio gestolen hadden. (een uit de hand gelopen studentengrap?) Ze waren tot het besef gekomen dat de Palio van Siena best wel een ernstige zaak is voor de Sienezen en hadden spijt van hun daad.

Enkele dagen later werd de originele Palio teruggebracht naar een geheime locatie waar de studenten de drappellone hebben achtergelaten. Om een (onaangename) confrontatie te vermijden werd gevraagd om onmiddellijk na het achterlaten te verdwijnen. Giraffa weigerde echter om de ‘schets’ terug te geven aan de stad waardoor er nu 2 drappelloni hangen in het museum van Giraffa, netjes naast elkaar.

bruco onda lupa selva leocorno giraffa pantera oca torre chiocciola

Aangeboden paarden

1 Debora 2 Eroe
3 Asso di cuori 4 Ettore
5 Beatrice 6 Selvaggia
7 Pasquino 8 Fiamma
9 Fulgida 10 Bolero
11 Ercole 12 Margotte
13 Landolfo 14 Livietta
15 Danubio della Crucca 16 Sambrina
17 Lampo 18 Giuditta

Batterie

1° Batteria 2° Batteria
1 11 Ercole 1 4 Ettore
2 5 Beatrice 2 14 Livietta
3 2 Eroe 3 6 Selvaggia
4 7 Pasquino R 8 Fiamma
R 13 Landolfo
3° Batteria 4° Batteria
1 16 Sambrina 1 15 Danubio della Crucca
2 10 Bolero 2 18 Giuditta
3 9 Fulgida 3 1 Debora
4 12 Margotte R 17 Lampo
R 3 Asso di cuori
Batteria di Recupero
1 11 Ercole
2 18 Giuditta
3 13 Landolfo
4 1 Debora
R 17 Lampo

Assegnazione

1 4 Ettore Giraffa
2 5 Beatrice Oca
3 6 Selvaggia Chiocciola
4 7 Pasquino Onda
5 8 Fiamma Selva
6 9 Fulgida Bruco
7 10 Bolero Pantera
8 15 Danubio della Crucca Lupa
9 16 Sambrina Leocorno
10 18 Giuditta Torre

Prove

Il Palio

Beelden2 luglio 1968 16 agosto 1967