28 maggio 1950

Verslag

Valdimontone wint door een handigheidje van Ganascia de Palio Straordinario

De tiende Palio Straordinario van de twintigste eeuw wordt nog steeds herinnerd als een van de meest boeiende en opwindende koersen in de geschiedenis van de Palio.

De favoriet is het Istrice die met het duo Il BiondoPopa droomt om na 15 jaar opnieuw succes te boeken.

Lupa is niet van zin om toe te kijken. Samen met enkele andere contrade smeden ze een plan om Istrice te stoppen. Daarnaast zoeken ze naar de ideale fantino om de job te doen. Uiteindelijk is het Tripolino die op Salomè zal zitten, nadat ze eerst de jonge Mezz’Etto en Amaranto geprobeerd hebben.

In aanwezigheid van de president van de republiek Luigi Einaudi zien we ook Valdimontone tussen de touwen, ondanks de blessure van debutant Gaia bij de prima prova. Onda, Leocorno en Nicchio vertrekken het best richting eerste San Martino. Wanneer ze opnieuw aan de start passeren zie we een sterke Istrice opzetten.

Ciancone is gedetermineerd om Il Biondo te stoppen, en haalt zijn zweep boven om zo het ritme van Popa te breken. Nicchio maakt gebruik van de situatie en pakt de kop, gevolgd door Aquila en Leocorno, die verderop beide ten val komen.

Alles lijkt erop dat Nicchio zal winnen, maar Marco Polo is uitgeput en in de derde San Martino draait hij naar buiten, onverwacht lopen Lupa en Valdimontone zij aan zij op kop richting laatste Casato.

Een prachtig duel volgt tussen twee fantini die protagonist waren in de jaren 30. Ganascia kiest ervoor om in een laatste wanhopige actie te vallen zodat de uitgeputte Gaia vrijer kan lopen. Hij sleept Tripolino mee in zijn val, Salomè stopt met lopen, Gaia wint scosso voor Ribolla van Leocorno en Istrice.

Voor Ganascia, toegejuicht door de montonaioli, is het de achtste en laatste triomf, veroverd met een meesterlijk handigheidje.

Tripolino zegt de Palio vaarwel, na succes in de jaren 30. Na de oorlog volgden enkel teleurstellingen terwijl zijn rivaal van weleer, Ganascia enige fantino is met overwinningen voor én na de oorlog.

Wist je datje : tijdens deze Palio werd voor het eerst het systeem van Luigi Sprugnoli gebruikt waarbij de startvolgorde in absoluut geheim kan geloot worden.

lupa aquila onda oca istrice nicchio pantera leocorno valdimontone drago

Aangeboden paarden

1 Orafo 2 Lola
3 Ribolla 4 Dorina
5 Leo 6 Stellina
7 Marco Polo 8 Fato
9 Stella 10 Miranda
11 Eraldo II 12 Salomè
13 Gaia 14 Stella del Rio
15 Forletto 16 Popa

Assegnazione

1 1 Orafo Pantera
2 2 Lola Drago
3 3 Ribolla Leocorno
4 7 Marco Polo Nicchio
5 8 Fato Oca
6 9 Stella Aquila
7 10 Miranda Onda
8 12 Salomè Lupa
9 13 Gaia Valdimontone
10 16 Popa Istrice

Prove

Il Palio

Beelden2 luglio 1950 16 agosto 1949