3 luglio 1904

Verslag

Na 30 jaar wint Pantera opnieuw de Palio, de cuffia gaat naar Aquila

De Palio is spannend. Op de tratta heel wat begeerde paarden. Tartuca, Lupa, Bruco, Pantera, Onda en Istrice hebben kans op de overwinning. We zien dan ook veel wissels van fantini tijdens de prove.

Aquila laat Nappa naar Pantera gaan. Martellino wordt daar na drie prove bedankt voor bewezen diensten. In Aquila komt Popo over van Istrice nadat ze eerst Testina hebben geprobeerd. Istrice op zijn beurt kiest voor de ervaren Tabarre. Veel veranderingen ook bij Onda, die na Massimino en Testina vertrouwen op Benvenuto die eerst bij Bruco zat.

Kort voor de koers neemt Pantera-kapitein Grazio Lenzi ontslag. In zijn plaats wordt een driemanschap gevormd door Prior Comucci, raadslid Dinelli en de voormalige kapitein Sabatino Forni.

De start is perfect, Aquila en Tartuca nemen de leiding, Popo hindert Picino. In de San Martino draait Pantera als eerste, maar Ida heeft een kleine onzekerheid; Tartuca en Onda profiteren ervan en nemen de leiding.

De posities blijven ongewijzigd, de derde ronde begint met Picino aan de leiding, gevolgd door Benvenuto, derde volgt Nappa die erg snel vooruit gaat.

Voor het Palco delle Comparse passeert de fantino van Pantera Onda en bereidt zich voor om de beslissende aanval op Tartuca in te zetten. Nappa en Picino zijn enkele meters van elkaar verwijderd. De laatste sprint wordt ingezet.

Veel tartuchini zijn ervan overtuigd dat ze hebben gewonnen. Ze betwisten gewelddadig het vonnis en eisen de drappellone op. Ze beschuldigen de Guidici della Vittoria ervan Pantera te hebben begunstigd omwille van het lange wachten op een nieuwe overwinning. De rust keert langzaam terug en de Palio wordt pas de volgende dag aan de panterini gegeven.

onda pantera tartuca istrice bruco lupa aquila nicchio oca leocorno

Assegnazione

1 Onda morello del Cerpi
2 Pantera Ida
3 Tartuca baio del Tirinnanzi
4 Istrice morello del Beligni
5 Bruco Stornino
6 Lupa baio del Nardi
7 Aquila baio del Cambrini
8 Nicchio baio del Naldini
9 Oca morello del Beligni
10 Leocorno morello del Neri

Prove

Il Palio

17 aprile 1904 16 agosto 1904