3 luglio 1908

Verslag

Oca wint derde Palio in de nog jonge eeuw

Het lot juicht volgende contrade toe : Oca met Stella, Onda met Gobba, Leocorno met Stornino en Selva met Calabresella. Oca en Leocorno kiezen onmiddellijk voor Picino en Pioviscola, Onda vervangt Fulmine door Zaraballe.

Grote moeilijkheden voor Selva. Zij komen in aanvaring met de regel die het verbiedt om twee of meer bloedverwante fantini prove of Palio te laten rijden. Bruco en Selva rijden in de derde en vierde prova met de gebroeders Menichetti : Popo en Nappa.

De twee contrade worden door de gemeente uitgenodigd om tot overeenstemming te komen. In reactie op deze vergadering weigeren Bruco en Selva de Prova Generale te rijden uit protest. Uiteindelijk, nadat Bruco zich ook had onthouden van Provaccia, deed Selva afstand van Nappa en kozen ze Bozzetto. Op het laatste moment verwisselt ook Tartuca van fantino : Martellino vervangt de geblesseerde Pallino.

Vanuit de start vertrekt een compacte groep : Oca, Onda, Leocorno, Bruco, Nicchio en Lupa. In San Martino valt Leocorno. Oca en Bruco nemen een voorsprong en beginnen een kort duel. Popo kan het tempo van Picino niet bijhouden en stopt. Achter Oca vechten Nicchio en Lupa voor de tweede plaats.

In de tweede San Martino duikt Popo, die een ronde achterligt, plots op voor Oca om hem te hinderen. Het plan mislukt, Picino vermijdt de impact en zet zijn race voort. Popo wordt voor zijn actie levenslang gediskwalificeerd.

Picino leidt Stella naar de overwinning voor Oca, voorafgaand aan Nicchio en Lupa die op verre afstand volgen.

Na de turbulente Palio voor Zaraballe wordt deze door de ondaioli beschuldigd zichzelf te hebben verkocht. Hij wordt belegerd aan zijn huis in Malborghetto. De fantino uit Puglia reageert met een schot. Gelukkig mistte hij zijn doel. Toch zou hij deze actie betalen met een nacht in de gevangenis.

 

Wist-je-datje : De koord wordt met 20 cm verhoogd en op de huidige hoogte van 80 cm gebracht.

leocorno oca onda pantera lupa selva tartuca giraffa nicchio bruco

Assegnazione

1 Stornino Leocorno
2 Stella Oca
3 Gobba Onda
4 baio del Forconi Pantera
5 baio dei f.lli Pieri Lupa
6 Calabresella Selva
7 storno del Fiaschi Tartuca
8 baio del Semplici Giraffa
9 morello del Brandani Nicchio
10 baio del Brandani Bruco

Prove

Il Palio

18 agosto 1907 16 agosto 1908