4 luglio 1909

Verslag

Lupa wint turbulente Palio die heel wat diskwalificaties als gevolg heeft

De tratta is in het voordeel van Drago met Stella, Chiocciola met Calabresella en Leocorno met een zeer snelle baai baio die eigendom is van Domenico Leoni. Alle favorieten kiezen onmiddellijk hun respectievelijke fantino. Het koppel dat de meeste kans wordt toegedicht is Drago, aangezien Picino en Stella het voorgaande jaar al hadden gewonnen. Lupa probeert Fulmine, Moro en Scacascio, en vertrouwt vervolgens op Scansino die Torre had verlaten om plaats te maken voor Martellino.

Na een valse start zijn het Chiocciola en Civetta die het beste vertrekken uit de touwen. In de eerste San Martino hindert Aquila Drago, Rombois duwt Picino tegen de matrassen. De favoriet is uitgeschakeld.

Leocorno verlaat het toneel in de Casato en komt ten val. Istrice wordt meegesleept. Aan de kop gaat het duel tussen Chiocciola en Civetta verder. Lupa, die slecht gestart waren, winnen terrein. De overwinning lijkt beslist te worden tussen Rancani en Testina.

Maar in de derde ronde komt een ongelooflijke twist. De fantino van Torre, die een ronde achterligt, begint Civetta te slaan met de zweep en stopt hem op een zucht van de overwinning. Op dat moment van extreme verwarring blijft ook Chiocciola hangen. Scansino profiteert en brengt de drappellone naar Vallerozzi.

Na deze turbulente Palio werden tal van disciplinaire maatregelen genomen. Martellino wordt levenslang gediskwalificeerd.

Rombois, die Picino heeft gehinderd, wordt voor drie jaar gediskwalificeerd. Rancani, die zijn paard niet gestopt heeft na de koers om te ontsnappen aan de woedende chiocciolini, wordt voor vijf jaar gediskwalificeerd.

De diskwalificatie van een Palio die aan Torre wordt opgelegd vanwege het gedrag van zijn fantino wordt echter door de vingers gezien.

civetta drago aquila torre valdimontone istrice chiocciola leocorno lupa giraffa

Assegnazione

1 morello del Tonini Aquila
2 Farfalla Valdimontone
3 morello del Vigni Torre
4 Calabresella Chiocciola
5 baio del Leoni Leocorno
6 baio di A.Forni Istrice
7 Stella Drago
8 Stornino Giraffa
9 baio del Sampieri Civetta
10 baia dorata del Sampieri Lupa

Prove

Il Palio

16 agosto 1908 16 agosto 1909