Diavola (Rompicollo)


Overzicht
NaamRosanna Bonelli
Geboortedatum10/08/1934
GeboorteplaatsSiena
Debuut16 agosto 1957
Laatste16 agosto 1957
Totaal gereden1
Totaal gewonnen0
% overwinningen0%

Info

Bonelli was niet de eerste vrouw in de geschiedenis die de Palio betwistte. Op 15 augustus 1581 zou Virginia Tacci de Palio gereden hebben voor Drago. Het was een Palio alla lunga die niet opgenomen is in het officiële register van overwinningen van de stad Siena.

Bonelli was Sienese en had een manage bezocht in Florence. In de jaren 50 nam ze deel aan verschillende koersen op renbanen. In 1957 werd de film La ragazza del Palio gedraaid in Siena. (met Vittorio Gassman en Diana Dors). Tijdens een pauze slaagde Bonelli erin om het stadhuis binnen te sluipen waar de jockeys die ingehuurd waren door de productie aanwezig waren. Met de hulp van Fernando Leoni detto Ganascia, slaagde ze erin om enkele ronden te rijden op de Piazza del Campo. Het toeval wilde dat de dubbel van de hoofdrolspeelster gewond geraakte. Bonelli werd haar vervangster.

Zo ontstond het verlangen om de echte Palio te rijden. Mede gedreven door de productie van de film, op zoek naar een reclamelancering, stelde Rosanna zichzelf voor aan haar oom Umberto Bonelli, kapitein van de Contrada della Selva. De oom plaatste echter een absoluut veto, uit angst voor de veiligheid van zijn nicht, en overtuigde ook de andere kapiteins om het meisje niet aan te trekken. Desondanks bood Aquila haar een kans. Enerzijds omwille van het geld van de filmproductie, anderzijds omdat ze zich kansloos achtten met Percina. Ook de recente overwinning in 1956 maakte dat het voor Aquila minder belangrijk was.

Bonelli nam deel aan drie prove en won er twee. Ze kreeg de naam Diavola hoewel ze nu bij iedereen bekend staat als Rompicollo, uit de titel van een beroemde operette van haar vader Luigi (1892-1954, schrijver en theaterschrijver uit Siena). Tijdens de Palio blokkeerde ze Torre en kwam ze ten val in de tweede San Martino.

Na de Palio werd Rompicollo door enkele torraioli beschuldigd van het opzettelijk hinderen van hun wijk tijdens de koers. Ze kreeg zelfs enkele rake klappen. Ter hare verdediging kwamen enkele contradaioli van Aquila aangelopen met een boeket rozen. Dit werd echter gebruikt om de belagers weg te drijven.

Rosanna Bonelli; de enige vrouw die een Palio alla Tonda gereden heeft


Gereden Palio’s
PalioContradaCavallo
16 agosto 1957AquilaPercina

Aantal gereden Palio’s per contrada

1

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Laatste aanpassing : 20 december 2019