16 agosto 1957

Verslag

De Palio die de geschiedenis ingaat door de Sienese Rosanna Bonelli, dochter van schrijver Luigi die als eerste vrouw sinds 1581 (Virginia bij Drago) de Palio rijdt.

Voor Rosanna is het een droom die uitkomt en dit dankzij een reeks toevalligheden. Zo slaat ze er toevallig in om de cast van de film “La ragazza del Palio” te vervoegen als stand-in voor de hoofdrolspeelster. Tijdens de opnames mag Rosanna op de tufo rondrijden en zo groeit haar verlangen om ooit een echte Palio te rijden. Met de steun van de productie van de film, die op zoek zijn naar een geweldige promo voor de lancering, begint ze te hopen op een plaats bij de 10 deelnemende wijken.

Maar de oom van Rosanna, Umberto Bonelli, kapitein van de Selva, is bevreesd voor de veiligheid van zijn nicht en overtuigt ook de andere kapiteins om het meisje niet aan te nemen. Rosanna’s hoop lijkt te verdwijnen tot haar contrada, Aquila, haar toch een kans biedt om de Palio te rijden. De kansen op winst lijken immers klein met hun paard Percina en de recente overwinning van 1956 zit nog vers in het geheugen.

De “fantina” van Aquila rijdt 3 prove en wint er 2. Ze krijgt de bijnaam ‘Diavola’ maar iedereen kent haar als Rompicollo, de titel van de beroemdste operette van haar vader Luigi.

Vittorino krijgt opnieuw het vertrouwen van de nicchiaioli, ondanks zijn niet correcte gedrag tijdens de Palio van augustus het jaar ervoor. Tartuca rijdt omwille van een blessure van het paard niet mee. Vittorino staat op de vierde plaats en lijkt te kunnen rekenen op de steun van Giove die de start moet geven.

De uitlijning lijkt geen gemakkelijke klus voor de mossiere. Wanneer Civetta binnenkomt staan Selva en Aquila zeer slecht. Ook topfavoriet Tanaquilla bij Torre start slecht. Nicchio, Lupa, Oca en Leocorno vertrekken wel goed. Vittorino en Belfiore lijken de Palio al in hun zak te hebben.

Aquila en Torre, die een enorme comeback maken missen echter hun eerste bocht. Ook Lupa en Leocorno mispakken zicht in de Casato. In de tweede San Martino eindigt het avontuur van Rompicollo. Samen met Lupa komt ze zwaar ten val. Oca en Torre wisselen zweepslagen uit. Voor Tristezza zit enkel de tweede plaats er nog in, achter Vittorino die zijn tweede koers wint van het jaar.

Onmiddellijk na de Palio wordt Rompicollo door enkele torraioli beschuldigd van het hinderen van Tanaquilla tijdens de koers. Er volgen enkele rake klappen. Ter verdediging van de ‘fantina’ komt een contradaiolo van Aquila aangelopen. Hij gebruikt een boeket bloemen, bestemd voor Rosanna als wapen om de rust te herstellen.

oca lupa leocorno drago torre selva tartuca nicchio aquila civetta

Aangeboden paarden

1 Gaudenzia 2 Ravi II
3 Marta 4 Belfiore
5 Raffica de Ozieri 6 Pupa
7 Sorgente 8 Tanaquilla
9 Fontanella 10 Archetta
11 Capriola 12 Percina
13 Roveta 14 Velka

Batterie

1° Batteria 2° Batteria
1 13 Roveta 1 12 Percina
2 10 Archetta 2 5 Raffica de Ozieri
3 9 Fontanella 3 4 Belfiore
4 7 Sorgente 4 3 Marta
R 6 Pupa R 1 Gaudenzia
3° Batteria Batteria di Recupero
1 11 Capriola 1 13 Roveta
2 14 Velka 2 12 Percina
3 8 Tanaquilla 3 9 Fontanella
R 2 Ravi II R 5 Raffica de Ozieri

Assegnazione

1 1 Gaudenzia Leocorno
2 2 Ravi II Oca
3 3 Marta Civetta
4 4 Belfiore Nicchio
5 5 Raffica de Ozieri Selva
6 8 Tanaquilla Torre
7 10 Archetta Lupa
8 11 Capriola Drago
9 12 Percina Aquila
10 14 Velka Tartuca

Prove

Il Palio

2 luglio 1958 2 luglio 1957