16 agosto 1933

Verslag

Tartuca wint 15e cappotto uit de geschiedenis van de Palio met Ganascia en Folco

Voor de vijftiende keer in de geschiedenis heeft een contrada een cappotto gewonnen, de laatste keer was het Giraffa in 1897. Deze keer was het Tartuca die deze historische prestatie bewerkstelligde. Het waren dezelfde protagonisten als in juli, Ganascia en Folco.

De tratta is naast Tartuca ook Lupa met Ruello en Selva met Tordina goedgezind. In de prove zien we Lupa kiezen voor Tripolino boven Pietrino die naar Giraffa gaat ter vervanging van Staggino. Bij Istrice neemt Meloncino de plaats in van Pirulino.

Leocorno en Civetta hebben problemen met hun paarden. Civetta laat Meloncino de eerste twee prove rijden op Lina. Daarna wordt het paard vrijgesteld van deelname. Het is Ranco die uiteidelijk zonder prove de Palio zal rijden. Bij Leocorno blesseert Ioris zich tijdens de eerste prova met Ranco. Het paard zal terugkomen bij de prova generale met Bubbolo.

Montone vertrekt het best, gevolgd door Tartuca, Lupa en Istrice. Smania slaagt erin de kop te houden, in San Martino vallen Istrice, Leocorno en Pantera. De eerste ronde eindigt met Valdimontone aan kop, gevolgd door Tartuca en Lupa, Selva volgt op meer afstand.

Aan het begin van de tweede ronde gaan zowel Ganascia als Tripolino over Smania. Het beslissende duel kan beginnen. Tartuca en Lupa opnieuw tegenover elkaar. Ganascia duwt de sterke Folco vooruit, op zoek naar de cappotto. Hij weert voortdurend de aanvallen van Tripolino en Ruello af. Lupa kan niets doen, Tartuca wint de cappotto. Alweer een staaltje van suprematie van de T.O.N.O.

Direct na zijn koers komen de tartuchini vanuit de wijk de anderen die op het plein stonden tegemoet met de drappellone van juli. Ze ontmoeten elkaar in de Via di Città.

Ganascia, met het oog op zijn bruiloft, ontvangt als extra premie het meubilair voor zijn slaapkamer. De kapitein van Tartuca, Jacopo Rugani, ontvangt het nieuws van de overwinning op de plaats waar hij op vakantie was. Na het succes van juli had Rugani de verantwoordelijkheid overgelaten aan Augusto Mazzini, de historische mangino en wellicht de belangrijkste architect van de cappotto.

istrice leocorno pantera valdimontone selva civetta giraffa lupa onda tartuca

Aangeboden paarden

1 Silvana 2 Melisenda
3 baio del Rocchigiani 4 Speranza mia
5 Ruello 6 Cesarina
7 grigia moschettata del Brandani 8 Zola
9 Lina 10 morella del Betti
11 Berlino 12 Ero
13 Ioris 14 Tordina
15 Vittoria 16 Folco

Batterie

1° Batteria 2° Batteria
1 2 Melisenda 1 11 Berlino
2 5 Ruello 2 8 Zola
3 6 Cesarina 3 12 Ero
4 1 Silvana 4 9 Lina
5 4 Speranza mia 5 7 grigia moschettata del Brandani
R 3 baio del Rocchigiani R 10 morella del Betti
3° Batteria
1 15 Vittoria
2 16 Folco
3 14 Tordina
R 13 Ioris

Assegnazione

1 1 Silvana Onda
2 2 Melisenda Valdimontone
3 4 Speranza mia Pantera
4 5 Ruello Lupa
5 6 Cesarina Istrice
6 9 Lina Civetta
7 11 Berlino Giraffa
8 13 Ioris Leocorno
9 14 Tordina Selva
10 16 Folco Tartuca

Prove

Il Palio

2 luglio 1934 2 luglio 1933