16 agosto 1934

Verslag

Oca wint laatste Palio als onderdeel van de alliantie T.O.N.O.; een rivaliteit van meer dan 50 jaar met Nicchio kent zijn oorsprong.

Een historische koers, waarvan de herinnering nog steeds leeft. Het is de laatste daad van T.O.N.O., de alliantie gevormd door Tartuca, Oca, Nicchio en Onda. Begin jaren 30 dicteerden zij de wet in Siena en wonnen maar liefst 12 van de 16 gereden Palio’s tussen 1927 en 1934.

Toppaarden Folco en Ruello werden niet gekozen voor de tratta. Lina en Tordina gaan naar Torre en Chiocciola maar zijn oud en geven geen garanties meer op succes. Er is veel onzekerheid over wie er nu favoriet is. T.O.N.O. besluit om Oca te steunen. Zij hebben Wally geloot, een grijs paard dat zijn vijfde koers zal rijden. Tijdens de prove komt de kracht van de onbekende Lampo die voor Nicchio rijdt naar voren.

In via dei Pispini gelooft Pietrino, die Tripolino in de tweede prova verving, veel in het potentieel van zijn paard. In een vergadering met het management van de contrada meldt hij dat hij de Palio makkelijk kan winnen.

Het bestuur van Nicchio maakt echter andere inschattingen. Pietrino begrijpt dat hij zonder de steun van de wijk niet veel te winnen heeft en is het eens met de strategie om Oca te laten winnen. In de andere contrade zien we weinig beweging onder de fantini. Ganascia verlaat Tartuca en gaat naar Drago die eerst Memmo en daarna Ranco probeerden. Het paard van Torre heeft fysieke problemen en rijdt maar drie van de zes prove.

Bruco, Chiocciola en Oca zijn het beste weg, maar in San Martino gaat Lampo met grote snelheid naar de kop. Het paard van Nicchio lijkt duidelijk superieur aan de anderen. Pietrino houdt hem echter kort en laat Oca met Meloncino op Wally passeren. De tweede ronde begint met Oca aan de leiding, maar richting San Martino is opnieuw Nicchio die de kop overneemt. Aquila is derde.

Pietrino draait verschillende keren om om de positie van Oca te controleren. In de derde Casato, wanneer de overwinning binnen is, laat hij een groot gat waarin Meloncino duikt. In eenzelfde beweging blokkeert Nicchio de opkomende Aquila. Meloncino wint de Palio voor Oca en wint daarmee een persoonlijke cappotto, een prestatie waarin zijn vader, Picino, nooit slaagde.

Terwijl Oca viert, breek in Nicchio de revolutie uit. De kleren van Pietrino worden verscheurd en aan een wasdraad gehangen. De nicchiaioli zijn zo boos dat ze in een algemene volksvergadering besluiten om de alliantie met Oca te verbreken. T.O.N.O. valt uit elkaar en er ontstaat een verhitte rivaliteit tussen de twee contrade die vijftig jaar zou standhouden.

T.O.N.O. , La Piccola Quadruplice en de Tre Fratelli

chiocciola nicchio oca bruco torre drago aquila tartuca pantera onda

Aangeboden paarden

1 Lampo 2 Tordina
3 Aquilino 4 Ruello
5 Lina 6 roana del Lamoretti
7 Placida 8 Masina
9 baia del Rocchigiani 10 grigia del Magnelli
11 Wally 12 Ero
13 Folco 14 Rosetta
15 Melisenda 16 Cleise

Batterie

1° Batteria 2° Batteria
1 1 Lampo 1 5 Lina
2 3 Aquilino 2 2 Tordina
3 8 Masina 3 7 Placida
4 4 Ruello 4 9 baia del Rocchigiani
R 6 roana del Lamoretti R 10 grigia del Magnelli
3° Batteria
1 13 Folco
2 15 Melisenda
3 12 Ero
4 14 Rosetta
5 11 Wally
R 16 Cleise

Assegnazione

1 1 Lampo Nicchio
2 2 Tordina Chiocciola
3 3 Aquilino Aquila
4 5 Lina Torre
5 7 Placida Tartuca
6 8 Masina Bruco
7 11 Wally Oca
8 14 Rosetta Onda
9 15 Melisenda Pantera
10 16 Cleise Drago

Prove

Il Palio

2 luglio 1935 2 luglio 1934