16 agosto 1954

Verslag

Gaudenzia wint na juli, ook de Palio van augustus voor Giraffa

De onbetwistbare ster Gaudenzia gaat naar Giraffa die echter gedwongen zijn om te vertrouwen op de onervaren Veleno, Nicchio rijdt immers ook mee en houden vast aan Vittorino die op Rosella gaat rijden. Het lot zet de protagonisten van juli tegen elkaar op in één van de meest spectaculaire Palio’s van de eeuw.

Twee prove worden afgelast omwille van de regen, ook het wisselen van fantini wordt tot het minimum herleid. Ocaiolo Giove debuteert bij Drago op Saturnia.

Onda en Chiocciola vertrekken het snelst, maar komen beide ten val in de eerste San Martino. Giraffa pakt de kop. Nicchio, slecht gestart, hersteld zich en zet een comeback in profiterend van de val van de andere wijken. In de eerste Casato komt ook Veleno ten val, Gaudenzia gaat scosso verder. Nicchio pakt de koppositie over.

Een opwindend duel volgt tussen Vittorino en Gaudenzia, tussen mens en paard. Beide kennen elkaar door en door want ze trainden de ganse winter samen. De fantino van Nicchio lijkt de situatie te controleren.

In de laatste Casato draait Rosella te breed waardoor er een gat ontstaat. Gaudenzia profiteert. Vittorino aarzelt om zijn zweep te gebruiken tegen het paard van Giraffa. Het komt echter te laat. Gaudenzia wint met een snorhaar voorsprong.

De teleurstelling is groot bij Vittorino en bij nicchiaiolo Benito Giachetti, eigenaar van Gaudenzia.

nicchio giraffa chiocciola aquila valdimontone drago bruco pantera onda leocorno

Aangeboden paarden

1 Forletto 2 Uganda
3 Dorina 4 Gaudenzia
5 Ravi II 6 Alina
7 Buriana 8 Uria
9 Rosella 10 Saturnia
11 Botticella 12 Pinocchio
13 Angela

Assegnazione

1 1 Forletto Bruco
2 2 Uganda Chiocciola
3 3 Dorina Pantera
4 4 Gaudenzia Giraffa
5 5 Ravi II Onda
6 7 Buriana Aquila
7 9 Rosella Nicchio
8 10 Saturnia Drago
9 11 Botticella Leocorno
10 12 Pinocchio Valdimontone

Prove

Il Palio

5 settembre 1954 2 luglio 1954