17 agosto 1919

Verslag

Oca wint de (voorlopig) laatste Palio a sopresa

Tien jaar na de vorige editie wordt een nieuwe Palio a Sorpresa georganiseerd. Het is tot op vandaag (2020) de tweede en laatste editie.

Zowel de paarden als de fantini worden geloot. Drago met Cispa en Stellina zijn favoriet. De oude Chiccone en Scansino, die hun laatste Palio rijden, vervangen Moscone en Pioviscola die zich blesseerden tijdens de Palio van 16 agosto de dag voordien.

Het lot brengt Giulio Cerpi detto Testina bij Oca terwijl hij de dag ervoor voor Torre reed. In Salicotto verwelkomen ze het nieuws met vreugde. Zo is er een zeer nauwkeurige overeenkomst tussen Torre en Testina waarin overeengekomen is dat indien hij naar Oca zou gaan hij het plein veilig in San Martino zou kunnen verlaten. De torraioli brengen alles in gereedheid en zetten een rijtuig klaar in de Chiasso Largo.

Vanaf de start zet Bruco zich op kop, gevolgd door Oca, Chiocciola en Giraffa. In San Martino kan de Scansino het ritme van Oca niet houden. Oca neemt de leiding en lijkt de zege op zak te hebben.

Testina zet zijn koers voort, inmiddels overtuigt van de overwinning negeert hij het pact met Torre en verlaat hij het plein niet. In tegendeel spoort hij Mozza, ook bekend als Scodata aan.

Oca blijft drie ronden aan de leiding, Testina wint. De torraioli voelen zich belogen en bedrogen. Het was de zesde en laatste overwinning voor Oca onder leiding van graaf Emanuello d’Elci Pannocchieschi. In werkelijkheid was de graaf enkel een figuur met groot aanzien. De partiti en taktieken van Fontebranda werden gemaat door het driemanschap gevormd door “Sor” Ettore Fontani, Ettore Tancredi bekend als “Bighino” en door Licurgo Martini bekend als “Cucchi”. Zij zouden de architecten worden van vele successen van Oca.

De Palio a Sorpresa

torre giraffa civetta oca chiocciola bruco tartuca lupa valdimontone drago

Aangeboden paarden

1 baio del Brandani 2 baia macchia del Becciolini
3 Stellina 4 grigia ferro del Busisi
5 sauro del Mecacci 6 baia di E.Furi
7 storna del Brandani 8 Scodata
9 morello del Merlotti 10 baio fiore del Mantovani

Assegnazione

1 1 baio del Brandani Bruco
2 2 baia macchia del Becciolini Torre
3 3 Stellina Drago
4 4 grigia ferro del Busisi Civetta
5 5 sauro del Mecacci Valdimontone
6 6 baia di E.Furi Giraffa
7 7 storna del Brandani Lupa
8 8 Scodata Oca
9 9 morello del Merlotti Tartuca
10 10 baio fiore del Mantovani Chiocciola

Il Palio

16 agosto 1919 2 luglio 1920