2 luglio 1965

Verslag

Aceto wint zijn eerste Palio voor Aquila

De eerste overwinning van Aceto valt samen met het dramatische afscheid van de grote Vittorino. In de terza prova zien we Vittorino bij Leocorno, ondanks het feit dat hij al een akkoord heeft met een andere contrada. Zijn paard Zanetta is nerveus, ze forceert tussen de touwen en Vittorino valt over de koord. De gevolgen zijn desastreus, Vittorino breekt zijn arm op zo’n manier dat hij geen paard meer kan besturen. De carriere van één van de beste fantini allertijden eindigt op deze manier. Vittorino won 7 palio’s op 22 gelopen koersen.

In diezelfde terza prova gebeuren nog beslissende zaken. Daria gaat voor de derde keer op rij naar Torre en blesseert zich. Rondone gaat naar Civetta om Lenticchia te vervangen.

Ook Aceto komt ten val in de terza prova. Topolone wordt vrijgesteld van de drie laatste prove om te herstellen. Aquila behoudt het vertrouwen in zijn jonge Sardijnse belofte.

Met Topolone in problemen en Torre die buitenspel staan met een geblesseerd paard stijgen de kansen voor Onda met Selvaggia en Giove. De eerste start wordt ongeldig verklaard. Onmiddellijk wordt de ‘seconda busta’ (tweede enveloppe) geopend en is er een andere startvolgorde. Aquila heeft besloten om toch deel te nemen; Peppinello bij rivaal Pantera is vastbesloten om Aceto te stoppen. Zijn manoeuvres mislukken, Drago valt over de koord. Onda, Istrice en Montone zijn het beste weg. Aquila draait als vierde in San Martino.

In de eerste Casato wordt de Palio beslist. Giove valt en de palchi, Tristezza remt Falco af. Aceto neemt een risico maar blijft op miraculeuze wijze te paard.

Aceto behoudt zijn koppositie en wint zijn eerste Palio in zijn derde koers.

onda aquila leocorno valdimontone istrice civetta pantera drago torre tartuca

Aangeboden paarden

1 Ettore 2 Castagnola
3 Selvaggia 4 Primetto
5 Gabria 6 Arianna
7 Flora 8 Daria
9 Zanetta 10 Falco
11 Danubio della Crucca 12 Gisella

Batterie

1° Batteria 2° Batteria
1 1 Ettore 1 6 Arianna
2 3 Selvaggia 2 11 Danubio della Crucca
3 2 Castagnola 3 9 Zanetta
R 4 Primetto R 7 Flora
3° Batteria
1 5 Gabria
2 8 Daria
3 12 Gisella
R 10 Falco

Assegnazione

1 1 Ettore Aquila
2 2 Castagnola Civetta
3 3 Selvaggia Onda
4 5 Gabria Tartuca
5 6 Arianna Drago
6 8 Daria Torre
7 9 Zanetta Leocorno
8 10 Falco Istrice
9 11 Danubio della Crucca Valdimontone
10 12 Gisella Pantera

Prove

Il Palio

16 agosto 1965 16 agosto 1964