16 agosto 1994 : De grote overwinning van Tartuca en het sprookje zonder happy end voor Bruco

De Palio was teder voor de paarden. Er was geen plaats voor echte assassini zoals Aceto of voor de dromen van Bruco. Zoals steeds maar één grote winnaar, deze keer Tartuca. Delfort Song, zes jaar oud, werd bereden door Dario Colagè detto Il Bufera en was de enige Ferrari van deze Palio. Bruco, die al 39 jaar wachten op een nieuwe overwinning, wacht alweer een lange winter. Ze hadden alle troeven in handen om te winnen; de kleuren van Brazilië (die net de wereldbeker gewonnen hadden), de beste fantino van het moment en een miljard lire ter beschikking. In de Palio hebben sprookjes helaas vaak geen happy end.

Aceto kreeg, zoals gezegd, geen plaats. Hij zou voor Aquila lopen, probeerde Quarnero twee dagen uit maar bedankte voor de eer. De 51-jarige fantino zei dat hij op zijn leeftijd enkel de Palio rijdt als hij een mooie wagen heeft. Bij gebrek daaraan kijkt hij liever op TV.

Il Pesse kreeg bij Bruco Pegaso toegewezen. Het paard had een kleine blessure opgelopen, mistte de provaccia en zag de kansen op een overwinning wegebben. Tussen de touwen zoekt Aquila rivaal Pantera op. De paarden bijten, de fantini delen ellebogen uit.  Chioccila is rincorsa en wacht geduldig tot iemand rivaal Tartuca hindert.

Mossiere Amos Cisi

De eerste start is de goede. Il Pesse start op kop, achter hem volgen Onda en Nicchio. Tartuca is verrast en is dus slecht vertrokken. In de eerste San Martino draait Bruco op kop, in de Casato wordt hij geflankeerd door Nicchio en botsen ze tegen te balustrade. Onda profiteert en neemt de koppositie over. Imolino, de vervanger van Aceto bij Aquila komt ten val.

Onda, Tartuca en Istrice lopen aan kop. Il Pesse probeert zijn paard met zweepslagen opnieuw te lanceren maar de koers lijkt voorbij. Voor de tweede San Martino neemt Tartuca de leiding van Onda over. Il Bufera kijkt over zijn schouder en ziet Onda en Nicchio in zijn spoor.

Delfort Song vliegt en valt niet meer bij te halen. De honger van Tartuca naar een nieuw succes, slechts drie jaar na het vorige, is groot. Bruco stelt zijn wraak op rivaal Giraffa uit. Ze waren van plan om het district te ommuren als reactie op wat Giraffa deed in 1972; toen hadden ze een vrachtwagen met uitwerpselen op de grens met Bruco gezet. Zulke dingen worden niet vergeten in Siena. Ook burgemeester Piccini kiest voor de aanval op de dierenactivisten en vooral Zeffirelli die in de pers kwalijke uitspraken gedaan had.

Over het handgemeen tussen Montone en Nicchio is de burgervader duidelijk. Desondanks het toenemende geweld in de samenleving  slaagt Siena erin om net door zijn rituelen deze impulsen te reguleren. Er zijn ongeschreven wetten die nauwkeurig worden nageleefd. In het gevecht tussen Nicchio en Montone werd een agent en de prior van Nicchio geraakt. De ongeschreven wet schrijft voor dat agenten of dirigenten van de wijk niet geraakt worden. De montaioli die dit gedaan hadden werden opgepakt en keken de Palio op tv onder huisarrest. Franco Morandi, kapitein van Montone zie dat hij ‘liever een dochter met een blauw oog had, dan een drugsverslaafde’.

Desondanks de acht debutanten werd geen enkel paard geblesseerd. Geen enkel moet dus naar de paarden pensionaar op de heuvels van Randicondoli, waar Quimper, Nicolea, Ogiva en vooral Rimini hun oude dag beleven. Contradaioli komen hen regelmatig bezoeken, zoals ze bij grootouders doen en brengen wortels. Grote afwezige was Pitheos die hinder ondervindt aan zijn poot en die op Palio-pensioen gaat.

Deze slideshow vereist JavaScript.

16 agosto 1994