www.palio.be - dal Belgio con amore
De drappellone en andere prijzen in het reglement
Hoofdstuk 7 van het reglement van de Palio bestaat slechts uit 4 artikels en gaat over de prijzen voor de contrade, maar ook voor de eigenaars van de winnende paarden. Artikel 93 geeft in detail alle verplichte elementen weer die aanwezig moeten zijn op de drappellone, de geverfde zijden doek die de contrada die als eerste over de ‘meet’ komt wint. Een van de verplichte zaken is de beeltenis van de Heilige Maagd Maria. In juli is dit die van Provenzano, in augustus die van hemelvaart. De manier waarop ze afgebeeld worden is verschillend van elkaar. In juli wordt enkel haar hoofd afgebeeld, in augustus daarentegen wordt er geen kind opgenomen in de beeltenis. Daarnaast staat op elke cencio de datum van de koers; het wapenschild van de Balzana (mogelijk met de twee andere wapenschilden van de stad); de wapenschilden van de oude Terzieri van de stad en en van de tien deelnemende Contrade.
Zo was er in het verleden wel eens discussie over werken waar bijvoorbeeld geen afbeelding van een paard opgenomen werd in het werk (bvb de Palio van Sinta Tantra). Zoals te lezen is in het vernoemde artikel behoort het niet tot de verplichte elementen en, hoewel het paard de hoofdrolspeler van de Palio en dus de contradaioli gelukkig stemt is de kunstenaar niet verplicht om het op te nemen in zijn werk.
Wat ook in artikel 93 vermeld wordt is dat de Stad ook een thema of onderwerp kan opleggen aan de schilder. In dit geval is de schilder verplicht om naast de verplichte elementen te verwijzen naar het thema of herinnering waarvoor de Palio gereden wordt.
Meestal kiest de stad via de gemeenteraad voor bekende Italiaanse of internationale schilders. Soms kan echter een wedstrijd worden uitgeschreven voor het maken van de drappellone. Ook hier wordt het thema gekozen door de gemeenteraad. De jury bestaat uit de burgemeester en 4 leden van de gemeenteraad; één van hen is gekozen door de magistraat van de contrade. De laatste wedstrijd werd uitgeschreven in 2015. Francesco Mori werd toen aangeduid als winnaar.
Naast de drappellone ontvangt de contrada die de Palio juli wint 70 zilveren munten uit de oude Sienese Republiek. De winnaar van augustus daarentegen ontvangt er 50. De gewoonte om deze munten te geven werd in 1981 opnieuw ingevoerd en stamt af uit de traditie die ingevoerd werd bij het ontstaan van de Palio alla tonda. Toen kreeg men 60 zilveren munten naast de drappellone. De contrada krijgt ook een officieel certificaat van overwinning.
De eigenaar van het winnende paard krijgt naast een geldprijs vastgesteld door de gemeentelijke administratie ook een zijden vlag met het embleem van de stad en de datum van de koers. Deze wordt zowel bij een gewone Palio als een Straordinario uitgereikt bij de ceremonie van de Masgalano. Deze “kleine vlag”, of vroeger “paliotto” genoemd werd officieel ingevoerd in 1901 en is opgenomen in het reglement.