Een overzicht van wanneer men afweek van de vastgelegde data 2 juli en 16 augustus

Binnen minder dan drie maanden is het 29 juni, de dag waarop de paarden verloot worden voor de eerste Palio van het jaar. Dit jaar zullen we echter langer moeten wachten, indien het coronavirus het toelaat. De beslissing om de beide Palio’s uit te stellen hing al dagen in de lucht en werd gisteren bevestigd. Donderdag 2 juli en zondag 16 augustus zal er dus geen Palio gereden worden, een gebeurtenis die door de eeuwen heen al meerdere keren gebeurd is, en dit om verschillende redenen.

De eerste geannuleerde Palio van juli dateert van 1672, toen de Signori del Brio besloten om het bedrag dat normaal gebruikt werd om de organisatie van de Palio te betalen te gebruiken om de kerk van Provenzano te verfraaien. We moeten er echter rekening mee houden dat dit de ‘beginjaren’ van de Palio waren.

In juli 1737 werd de Palio omwille van een ernstige ziekte van de groothertog Giovan Gastone uitgesteld. De laatste telg van de familie Medici stierf op 9 juli waardoor de Palio niet gereden werd. Ook die van augustus werd uitgesteld naar 22 september. We herinneren er graag aan dat de Palio van augustus pas vanaf 1802 officieel werd en de daaraan verbonden kosten door de stad gedragen werden.

In 1750 en 1751 werd de Palio van juli gereden op de eerste feestdag na 2 juli én dus niet op de traditionele datum. Dit om het aantal extra feestdagen te beperken. Een soortgelijke beslissing werd ook in de jaren 1800 en zelfs in de jaren 1900 (tussen 1908 en 1910) genomen. Deze keren echter met een minder nobele motivatie, namelijk om meer toeristen naar de stad te lokken.

De periode tussen 1798 en 1801 was een zeer onrustige periode in Siena. Ook de Palio leed hieronder. Zo was er geen palio in juli 1798 omdat de stad de gevolgen droeg van de aardbeving op de vooravond van Pinksteren. In 1799 werd de Palio uitgesteld tot augustus nadat op 28 juni enkele gewapende bendes van Viva Maria de stad bestormden. Ook in 1801 werden zowel de Palio van juli als die van augustus niet gereden. Dit als gevolg van de erbarmelijke omstandigheden waarin Siena zich bevond na de Franse invasie en de daaraan verbonden zware belastingen en heffingen die de Fransen oplegden.

In de vroege jaren 1800 werd de Palio tweemaal uitgesteld vanwege treurige gebeurtenissen. In 1803 werd de koers van juli verplaatst naar 8 september omwille van de dood van groothertog Lodovico I. Die van 1824 werd verplaatst naar 27 september omwille van de dood van groothertog Ferdinando III.

Wat de Palio van augustus betreft : deze werd herhaaldelijk verzet in tijd naar een feestdag die het dichtst bij 16 augustus viel. Tussen de jaren 60 en 80 van die eeuw werden ze steevast gereden op 15 augustus, ter vervanging van de gebruikelijke Palio alla lunga die tegenwoordig niet meer gereden wordt.

In de tweede helft van de 19e eeuw staken de 3 onafhankelijkheidsoorlogen stokken in de wielen van de organisatie van de Palio. In 1848 werd de 420 lire die bestemd was voor de winnende contrada geschonken aan soldaten die vochten in Lombardije. De Palio werd een jaar later gereden op 21 oktober. In 1859 werd de Palio van juli niet gereden op vraag van de contrade zelf. Tot slot werd ook in 1866 geen Palio gereden omwille van de toen woedende Derde Onafhankelijkheidsoorlog.

In 1855 werd de Palio uitgesteld tot 15 augustus 1856 omwille van de cholera-epidemie. Twee dagen later werd de Palio van augustus gereden.

In 1861, enkele maanden na de eenwording van Italië, werd op de eerste zondag van juni het Festa dello Statuto gevierd ter herdenking van het Statuto Albertino van 1848. De stad besloot om de Palio van juli te verschuiven. In 1861 werd deze op 2 juni gereden, het jaar daarop op 1 juni. 1862 is het enige jaar tot op vandaag waarin beide Palio’s op een andere dag werden gereden. Sinds 1863 werd alles opnieuw ‘normaal’ georganiseerd.

Het meest in het oog springende uitstel is dat van 1887. Het koningspaar Umberto I en Margherita di Savoia waren uitgenodigd voor de koers van 2 juli. Omwille van langdurig parlementair werd kon de koning Rome op 2 juli niet verlaten. De koers werd uitgesteld naar 16 juli. Er werden grote vieringen georganiseerd tot groot jolijt van de koning die als wederdienst de contrade de toelating gaven om de wapenschilden van Savoia te gebruiken in de wapenschilden van de wijken.

In 1896  werd de Palio van juli zoals steeds gehouden op 2 juli. De gebruikelijke Palio van augustus werd uitgesteld naar 25 augustus om de doortocht van de VIII corpo armata door Siena te vieren. Op 16 augustus werd echter wel een Palio gereden, deze werd echter als een Straordinario beschouwd. We herinneren jullie er graag aan dat er in 1896 op 23 september een vierde Palio werd gereden om de inauguratie van het monument van Garibaldi della Lizza te vieren.

Ten slotte werd in de jaren 1900 naast de bovengenoemde uitzonderingen in de periode 1908-1910 ook de Palio van augustus 1900 uitgesteld naar 9 september omwille van de nationale rouw na de moord op koning Umberti I die plaatsvond in Monza op 29 juli.

Tussen 1915 en 1918 en tussen 1940 en 1944 werden er geen Palio’s gereden als gevolg van de twee wereldoorlogen. Sinds 1945, met uitzondering van uitstel vanwege slecht weer of een te lange startprocedure, werd de Palio steeds op de canonieke datum gereden. 2020 zou dus een nieuwe hoofdstuk kunnen worden in de geschiedenis van de Palio.

 

We danken Davide Donnini (OKSiena) en Orlando Papei (ilpalio.org).