Nicchio

Gebruik tabbladen om alle informatie te vinden

Overzicht

Kleuren Blauw met gele en rode band
Symbool Schelp
Vlag Nicchio
Terzo Terzo di San Martino
Zetel Via dell’Oliviera, 47
Museum Via dei Pispini 68
Clubhuis Società “La Pania”, Via dei Pispini
Contradaioli Nicchiaioli
Oratorio San Gaetano da Thiene
Patroonheilige San Gaetano da Thiene (7 augustus)
Vijand(en) Valdimontone (dal 1952)
Geallieerde wijk(en) Bruco
Onda (dal 1690)
Oca (dal 1777 al 1934)
Tartuca (dal 1933)
Valdimontone (dal 1905 al 1952)
Overwinningen 42 officieel erkende
Website http://www.nobilecontradadelnicchio.it

Info

Territorium

De Bando di Violante di Baviera uit 1730 bepaalde de verdeling van de stad Siena in 17 Contrade. Men verwees naar gebouwen en hun toenmalige eigenaren in plaats van de straten (zoals men dat nu wel doet). Het document wordt vandaag de dag nog steeds aanzien als de basis waarop de werkelijke grenzen van de wijken werden bepaald.

Vandaag de dag maken volgende straten deel uit van het territorium van de wijk :

 • Via dei Pispini
 • Via di Santa Chiara
 • Via dell’Oliviera
 • Via di Fieranuova
 • Via di Fieravecchia
 • Via del Refugio
 • Via di Pantaneto (deel)
 • Piazza Santo Spirito
 • Piazza Samoreci
 • Vicolo di Finimondo
 • Vicolo del Sasso
Geschiedenis

Nicchio heeft de titel van Nobile op verschillende manieren verdiend. In 1260 hielpen de mannen van de Abbadia Nuova de Florentijnen verslaan bij de Slag bij Montaperti. De inwoners van de wijk werden gedurende 6 maanden opgevorderd om het leger van de Republiek Siena te ontvangen.

Nicchio 3In 1527 hebben diezelfde mannen van de Abbadia Nuova de muren en de poort (toen Porta San Viene, nu Porta Pispini) verdedigd tegen een mogelijke invasie van de Noveschi.

Een andere verdienste van Nicchio is dat ze met de Fonte dei Pispini de stad voorzien hebben van drinkwater daar er in de nabije omgeving van Siena geen rivieren vloeien.

Voor al deze verdiensten draagt Nicchio sinds 1680 een kroon in zijn vlag. De titel van Nobile werd pas in 1844 officieel en werd extra kracht bijgezet in 1889 bij het bezoek van koning Uberto I di Savoia aan Siena.

Belangrijke locaties en het Festa Titolare

Nicchio 1Het Oratorium van Nicchio, de San Gaetano da Thiene, bevindt zich op de splitsing van de Via dei Pispini en Via dell’ Oliviera. De wijk kost het pand van de Augustijnen-zusters en het was architect Franchini, die reeds de chiesa di Sant’Antonio da Padova voor Tartuca had ontworpen die de werken coördineerde. In 1685 was het kerkje klaar.

Het doopfontein bevindt zich voor in de Via dei Pispini, ter hoogte van het kruispunt met de Via Santa Chiara. Het is de Fonte dei Pispini en stamt uit de 16e eeuw.

Het Festa Titolare ter ere van San Gaetano da Thiene wordt gevierd op 7 augustus.

Nicchio en de Palio

Nicchio 4Nicchio telt 42 overwinningen. De laatste dateert van 16 augustus 1998 toen Il Bufera won op Re Artu.

Nicchio won één Cappotto, in 1834.

Nicchio won slechts 1x een Palio zonder ruiter, in 1834. Daarnaast zijn ze samen met Tatuca en Oca nooit de ‘nonna’ geweest.

Je kan alle gewonnen drappelloni hier vinden. Ook de Numeri Unici staan online.

Anekdotes

In de jaren 30 van de 20e eeuw was Nicchio lid van de meeste solide alliantie in de geschiedenis van de Palio, genaamd T.O.N.O., samengesteld uit Tartuca, Oca, Nicchio en Onda.

De alliantie ontstond in 1927. In 1928 werden de eerste grote successen gehaald. Oca won in juli, Nicchio in augustus en Onda won de straordinario van september. In 1930 was het weer prijs : in juli won Onda en Tartuca ging in augustus met de overwinning aan de haal. 1931 was weer voor Oca, 1932 voor Onda en Nicchio en als klap op de vuurpijl won Tartuca in 1933 de Cappotto.

Nicchio 2In augustus 1934 kwam de T.O.N.O. aan een einde. Op 13 augustus 1934 besliste T.O.N.O. om Oca te doen winnen die de sterke Wally hadden uitgeloot. Tijdens de oefenritten bleek dat Lampo van Nicchio sterker was. Pietrino, hun ruiter, stelde het bestuur van de wijk voor om het akkoord te laten wijzigen maar zij weigerden. Nicchio was als eerste weg, liet overduidelijk Oca passeren, nam terug de leiding, maar in de laatste Casato maakte Pietrino een grote opening voor Oca en blokkeerde tegelijkertijd een terugkeer van Aquila. Opdracht volbracht. Het Nicchiobestuur ging na  de wedstrijd naar Oca om hen te feliciteren, conform het akkoord. Toen ze terugkeerden in de Nicchiowijk was de republiek uitgebroken. Pietrino was gevlucht om aan een lynchpartij te ontsnappen. Zijn uitrusting was verscheurd en aan lantaarnpalen opgehangen. En ook het bestuur moest de vlucht nemen en durfde  zich 2 maanden niet meer laten zien in de wijk. Een volksvergadering verbrak de T.O.N.O. , en tussen Nicchio en Oca ontstond er een officieuze vijandschap.

Tussen augustus 1927 en 1934 werden er 16 Palio’s betwist. T.O.N.O.  won er respectievelijk 3+3+3+3 = 12. De rivalen geen enkele.

De rivaliteit met Valdimontone

De vijandschap tussen Nicchio en Montone is een van de oudste van de stad. Reeds in 1700 werd er regelmatig gevochten tussen beide wijken. Begin 1900 begon een periode van rust die zelfs uitmondde in een alliantie tussen beide wijken. In de jaren 30, ten tijde van de T.O.N.O. begon de rivaliteit terug de kop op te steken. Tussen 1934 en 1952 had Nicchio het echter te druk met de nieuwe rivaliteit met Oca. Tijdens de Palio van augustus 1952 kwam het echter terug tot schermutselingen die leidden tot de start van de officiële vijandschap tussen beide wijken. Toen de fantino Ivan Magnani detto Il Terribile voor Montone en Albano Nucciotti detto Ranco voor Nicchio tijdens de koers zweepslagen begonnen uit te delen omwille van een persoonlijke vete tussen de twee zat het spel op de wagen. Na de koers kwam het tot een gigantische vechtpartij op de rand tussen beide wijken. Op 27 augustus van datzelfde jaar werd op een volksvergadering in Montone beslist om alle banden met Nicchio te verbreken. Een officiële vijandschap was geboren.

Toen Nicchio na een generatiewissel rond 1970 een einde maakte aan de rivaliteit met Oca konden ze zich ten volle concentreren op deze met Montone. Momenteel is de rivaliteit Montone-Nicchio één van de meeste gevoelde in Siena.

Nichio 5Het bewijs zijn de Palio’s van 2015. In juli lootte Nicchio met Occole’ het winnende paard van de Palio van augustus 2014. De hoop om na 17 jaar eindelijk nog eens aan te knopen met een overwinning was groot. Met Tittia werd één van dé topfantini van de moment geïnstalleerd. Niets stond een overwinning in de weg. Montone koos met Veleno II echter voor een killer pur-sang. Na een 75 minuten durende zenuwslopende startprocedure waarbij Montone Nicchio steeds bleef opzoeken waren ze eindelijk vertrokken. Montone zocht Nicchio echter onmiddellijk na de start op en Veleno II sleurde Tittia letterlijk én figuurlijk van zijn paard. De rellen na de koers waren er ook naar. Woedende contradaioli van Nicchio beletten Montone om de Piazza te verlaten. Een uur later werd Montone onder politiebegeleiding van de Piazza naar huis gebracht. Tussen beide wijken werd een muur van brandweerwagens en politiewagens opgetrokken voor de nacht.

Een week later werd Montone uitgeloot en werd bekend dat ze in augustus weer in elkaars ogen moesten kijken. Gedurende 4 dagen werd de spanning opgebouwd. Van bij de tratta was de spanning voelbaar. Geen van beide had een toppaard geloot. Nicchio koos voor Bighino om de klus te klaren, Montone voor Brigante. Na de start heeft Bighino drie ronden de fantino van Montone kletsen gegeven met de zweep, tientallen meters na de kop van de koers. Na de koers werd er zwaar gevochten tussen beide wijken waardoor Selva minutenlang moest blijven wachten om triomfantelijk de Piazza te kunnen verlaten na de overwinning.

Desondanks meerdere verontschuldigingen wordt Montone 2 Palio’s uitgesloten. Veleno II is er erger aan toe, hij mag 10 Palio’s niet meer deelnemen. Nicchio kwam voor de vechtpartijen weg met een berisping.

De rivaliteit met Oca

In 1934 kwam een einde aan de T.ON.O. nadat de leden van de wijk Nicchio zich niet konden neerleggen bij de overwinning van Oca, temeer omdat ze vonden dat zij het sterkste paard hadden. De dirigenten van de wijk vonden echter dat gemaakte afspraken moesten nagekomen worden. De alliantie werd verbroken en er startte een vijandschap met Oca. Hoewel Oca na 1945 de dominerende wijk was, presenteerde Nicchio regelmatig de rekening van 1934. In 1947 belaagde Oca Rubacuori van Drago, volgens hen omgekocht door Nicchio om Oca te hinderen. Nicchio gebruikte de sterke Vittorino als anti-Ciancone toen deze grootmeester voor Oca reed. In 1963 deed Oca Nicchio opzettelijk verliezen, waarna in 1967  Rondone voor Nicchio een flink pak zweepslagen gaf aan Aceto, de nieuwe rijzende ster van Oca.  Er kwam een einde aan de zware rivaliteit omstreeks 1970 toen een generatiewissel was voltooid en Nicchio zich volledig concentreerde op Valdimontone als enige rivaal. De ouderen in de wijk zijn het echter nooit vergeten.

In de jaren 80 leende Nicchio hun vaste fantino uit aan Oca. In 1984 wonnen beide wijken zelfs in hetzelfde jaar. Ze weigerden echter om elkaar eer te betonen. Ook in 1998 wonnen beide wijken in hetzelfde jaar.

In 2007 werd het echter weer heel warm. Oca domineerde de volledige koers, maar in de laatste meters kwam Nicchio dichterbij, zelfs langszij. Eerst werd de Palio aan Nicchio uitgereikt om 7 minuten later naar Oca te gaan. Gelukkig kwam het niet tot botsingen.

Hoewel Oca en Nicchio geen vijandschap meer hadden, bracht de episode van 2007 wel nieuwe wederzijdse wrok, die echter verstikt bleef door hun respectievelijke rivaliteiten met Torre en Montone.

Beelden

Overwinningen

1 02/07/1666 Bacchino ?
2 02/07/1676 Bacchino ?
3 04/07/1677 Pavolino ?
4 08/06/1680 Granchio ?
5 17/09/1683 Granchio ?
Totaal aantal overwinningen 17e eeuw : 5
6 02/07/1731 Pettinaio baio della Scala
7 02/07/1734 Mazzini stornello di Fantozzi
8 02/07/1748 Bechino Baio dorato del Giorgi
9 16/08/1749 Ministro cavallo del Becarelli
10 02/07/1775 Romeo baio del Santini
11 16/08/1777 Ciocio storno del Santini
12 16/08/1780 Nacche stornello del Cesti
13 16/08/1782 Nacche baio scuro del Gigli
14 02/07/1791 Ciocio morello balzano del Coppi
15 16/08/1799 Mattiaccio baio scuro del Mugnaini
Totaal aantal overwinningen 18e eeuw : 10
16 16/08/1826 Cicciolesso morello maltinto del Gigli
17 02/07/1834 Pipistrello morello dello Iacopi
18 17/08/1834 Pipistrello baio del Santi
19 17/08/1841 Betto morello maltinto del Barbetti
20 02/07/1844 Bicchierino morello biondo del Bernini
21 16/08/1847 Folaghino morello fino del Baldini
22 16/08/1854 Paolaccino baio bruciato del Bandini
23 02/07/1867 Bachicche morello del Cecconi
24 02/07/1871 Bachicche storna del Grandi
25 17/08/1875 Girocche storno del Pisani
26 16/08/1878 Bachicche baia scura del Ceccarelli
Totaal aantal overwinningen 19e eeuw : 12
27 09/09/1900 Bellino baia fiore in fronte del Fanetti
28 02/07/1901 Scansino Nocciola
29 02/07/1920 Rancani Scodata
30 02/07/1924 Cispa Fanfara
31 16/08/1927 Bovino Giacca
32 16/08/1928 Canapino Margiacchina
33 16/08/1932 Tripolino Ruello
34 02/07/1947 Ciancone Salomè
35 16/08/1957 Vittorino Belfiore
36 16/08/1960 Vittorino Uberta de Mores
37 05/06/1961 Vittorino Uberta de Mores
38 16/08/1969 Rondone Dragone
39 16/08/1981 Ercolino Balente de Su Sassu
40 16/08/1984 Cianchino Orion
41 02/07/1988 Massimino Benito III
42 16/08/1998 Il Bufera Re Artù
Totaal aantal overwinningen 20e eeuw : 15
Totaal aantal overwinningen 21e eeuw : 0

Daarnaast kent Nicchio zichzelf 5 extra Palio’s toe, niet erkend door de Stad Siena :

 1. 2 luglio 1658 : deze Palio is toegewezen aan Oca, maar Nicchio beschikt over een document (24/6/1685) waaruit blijkt dat ze deze ‘gekocht’ zouden hebben
 2. 2 luglio 1660 : Officieuze Palio waarvan Nicchio zegt dat zij die gewonnen hebben maar achteraf hebben gedoneerd aan de Compagnia di Santo Stefano
 3. 2 luglio 1662 : uit een document van de Compagnia di Santo Stefano blijft dat Nicchio deze Palio aan hen gedoneerd heeft na de overwinning
 4. 3 luglio 1667 : ook deze Palio werd gedoneerd aan de Compagnia du Santo Stefano
 5. 19 agosto 1894 : Palio van de troost ‘alla Romana’

Fantini en cavalli sinds 2000

17 agosto 2022 Scangeo Zio Frac
20 ottobre 2018 * Tittia Violenta da Clodia
16 agosto 2018 Trecciolino Tale e Quale
2 luglio 2018 Trecciolino Tabacco
16 agosto 2016 * Bellocchio Mocambo
2 luglio 2016 * Tittia Quadrivia
17 agosto 2015 Bighino Qulpa di Gallura
2 luglio 2015 Tittia Occolè
16 agosto 2013 Trecciolino Oppio
2 luglio 2013 * Grandine Morosita Prima
2 luglio 2012 Girolamo Misteriosu
16 agosto 2011 * Girolamo Fantastic Light
16 agosto 2010 Tremendo Mocambo
2 luglio 2010 Trecciolino Istriceddu
16 agosto 2008 Salasso Guess
2 luglio 2008 * Lo Zedde Giove Deus
2 luglio 2007 Brio Dostoevskij
16 agosto 2006 Zodiach
2 luglio 2005 Tittia Brento
16 agosto 2004 * Tittia Barattieri
16 agosto 2003 Tittia Amoroso
2 luglio 2003 Tittia Alesandra
16 agosto 2001 Il Bufera Ariannha
2 luglio 2001 Il Bufera Zullina

 

1 Niet gereden omwille van blessure fantino tijdens de start
2 Niet gereden omwille van blessure paard tijdens de start
3 Niet gereden omwille van blessure paard tijdens de prove
* Uitgeloot
V Overwinning

Drappelloni en Numeri Unici

De Drappellone en Numeri Unici van Nicchio kan je vinden op aparte pagina’s :

Debuterende fantini

 • Sinds 2 juli 1775 debuteerden 483 fantini op de Piazza.
 • In 1928 debuteerden maar liefst 9 fantini (in 3 koersen).
 • 21 fantini wonnen op hun debuut. Een overzicht vind je hier.
 • Nicchio liet 32  fantini debuteren sinds 1775
 • Romeo, Folaghino en Bovino wonnen op hun debuut
 • De langste periode zonder debutant is 25 jaar : 2/7/1818-16/8/1843
1 Romeo 2/7/1775
2 Cornetano 17/4/1791
3 Pesce I 16/8/1793
4 Vecchia 17/8/1800
5 Groppasecca II 2/7/1804
6 Figlio di Piaccina 16/8/1807
7 Salvadori 16/8/1810
8 Serafinaccio 2/7/1812
9 Pesce II 2/7/1818
10 Bicchierino 16/8/1843
11 Folaghino 16/8/1847
12 Monterosi 2/7/1855
13 Nenniere 2/7/1857
14 Pirro 15/8/1862
15 Ministrino 2/7/1879
16 Tagatta 16/8/1888
17 Picino 4/7/1897
18 Il Rosso 2/7/1907
19 Bovino 16/8/1927
20 Tripolino 2/7/1931
21 Pietrino II 2/7/1933
22 Biondino 16/8/1945
23 Falchetto 2/7/1951
24 Vittorino 2/7/1953
25 Menghino 16/8/1958
26 Galletto 2/7/1975
27 L’Argentino 18/8/1976
28 Pispolo 2/7/1981
29 Ricciolino 3/7/1983
30 Massimino II 2/7/1986
31 Veleno II 16/8/1996
32 Tittia 2/7/2003

Nooit voorgevallen

Hieronder vindt u gebeurtenissen die nog nooit hebben plaatsgevonden en die zorgen voor een soort bijgeloof bij de contradaioli. MAI ofte nooit is natuurlijk een relatief begrip. Hoe verder we teruggaan in de tijd hoe minder gegevens er bewaard zijn en hoe onzekerder we worden.

Nicchio heeft nooit :

 1. een palio gewonnen in de 21ste eeuw
 2. gewonnen in juli wanneer ook Drago reed
 3. gewonnen wanneer ze als 4e of 10e uitgeloot werden (estrazione)
 4. gewonnen vertrekkende vanuit 2e en 7e positie aan de start
 5. gewonnen wanneer ze aan de start naast Drago of Giraffa of Pantera of Torre stonden
 6. een palio gewonnen in juli nadat ze uitgeloot werden samen met Aquila of Bruco of Civetta of Drago of Giraffa of Istrice of Leocorno of Lupa of Onda of Selva of Tartuca
 7. een palio gewonnen in augustus nadat ze uitgeloot werden samen met Drago of Giraffa of Selva of Tartuca of Torre of Valdimontone
 8. uitgeloot geweest in juli samen met Chiocciola of Selva
 9. uitgeloot geweest in augustus samen met Selva
 10. een palio met cavalli scossi gewonnen
 11. een palio gewonnen wanneer Oca de rincorsa was
Aquila bruco Chiocciola civetta drago giraffa istrice leocorno lupa nicchio oca Onda Pantera Selva Tartuca torre montone
Laatste aanpassing : 23 augustus 2022

1 reactie

 1. 29 augustus 2017

  […] In de laatste rechte lijn naar de 2 koersen van 2016 stellen we u graag de contrade voor. Vandaag de tiende in de rij : Nicchio. […]